Duraković: Đacima u osnovnim školama zabraniti upotrebu mobitela i tableta

Vijesti 19. nov 201912:37 > 12:40
N1

Zastupnica Saveza za bolju budućnost u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković danas je na sjednici uputila inicijativu da se provedu javne konsultacije u vezi sa eventualnim predlaganjem zakona o zabrani upotrebe bilo kakvog uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja, poput mobitela ili tableta, u osnovnim školama.

Duraković je kazala da je u francuskom parlamentu usvojen nacrt zakona o zabrani korištenja mrežnih uređaja, mobitela i tableta u osnovnim školama te da u Švedskoj i Danskoj odavno postoji takav zakon.

“Smatram da bi bilo krajnje neophodno i kod nas implementirati istu zakonsku odredbu. Ovo je jedan od reformskih poduhvata koji bi itekako uticao na kvalitet nastave i nastavnog procesa u osnovnim školama”, kazala je.

Pojasnila je da mnogobrojna istraživanja pokazuju koliko je prekomjerno korištenje mobitela, tableta i drugih tehnoloških uređaja štetno za djecu uzrasta od 6 do 14 godina i koliko to smanjuje njihovu koncentraciju, produktivnost i motoričke sposobnosti da akceptiraju i primjene naučeno znanje koje se pruža u osnovnim školama.

“Dodatno, istraživanja pokazuju kako su učenici kojima se zabranila upotreba mobilnih uređaja na nastavi imali daleko bolje rezultate na testovima znanja”, istakla je.

Također je dodala da bi ta zabrana znatno smanjila statusne razlike među djecom, u pogledu jako skupih mobilnih uređaja koje neka djeca koriste od najranijeg uzrasta, dok druga djeca nažalost nemaju dovoljno novca ni za svakodnevnu užinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad