Komšić u UNICEF-ovoj kampanji o svom djetinjstvu: Želio sam biti vojni pilot

Vijesti 19. nov 201913:16 > 13:24
UNICEF/Screenshot

U kampanji UNICEF-a pod motom #SlušajDijete učestvovao je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. U zgradi Predsjedništva razgovarajući sa djevojčicom Iman odgovarao je na pitanja: Kako je biti predsjednik? Šta je htio postati kad poraste? Čime se igrao?

Predsjednik Komšić kazao je da su mu omiljene igračke u djetinjstvu bile biciklo, lopta i autići:

“Najviše sam volio bicikl, Poni. Sjećam se dana kad mi je tata donio bicikl nije bilo srećnijeg od mene. Volio sam loptu, nije bilo baš igračaka toliko kad sam ja bio mali. Volio sam i autiće, mada su oni tek tada počeli da dolaze i bili su malo skuplji.”

U djetinjstvu nije maštao o tome da bude predsjednik.

“Želio sam biti vojni pilot. Nisam to nikad postao, jesam se bavio padobranstvom, ali nikad nisam upravljao avionom”, otkrio je Komšić.

“Sad sam predsjednik. Tu sam bio već dva puta, sad sam treći put”, dodao je.

Govorio je Komšić i o svom djetinjstvu:

“Moje djetinjstvo je bilo lijepo, kad bih se vratio vjerovatno bi sve bilo isto i kad bi mogao da ga ponovim volio bih da mi bude isto. Bilo mi je lijepo, dobro, bio sam bezbrižan siguran, bio sam i dobar učenik. Mada bih možda još više učio.”

Predsjedavajući Komšić poslao je poruku roditeljima i djeci:

“Želim da djecu roditelji razumiju, shvataju, da shvataju da su to mali ljudi koji isto tako imaju svoje želje, strahove, mogu biti neraspoloženi, može im biti teško, i da ih roditelji posmatraju kao male ljude jednake sebi, da pokažu mnogo razumijevanja. Želim da svako dijete provede djetinjstvo u radosti, da se ne brine, da mu nešto ne nedostaje, da uživa jer to brzo prođe. Onda dolaze velike odluke, teške situacije. Djeca se uvijek sjećaju djetinjstva ako im je lijepo bilo, ako nije onda to ima strašne posljedice.”

UNICEF-ova kampanja “30 dana za 30 godina” pokrenuta je povodom jubilarne godišnjice usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta. Cilj je skrenuti pažnju na djecu i istaknuti da se i njihov glas mora čuti. Kampanja je počela 21. oktobra, a učestvovale su brojne poznate ličnosti kao što je Džanan Musa, Amra i Edin Džeko, Larisa Cerić, Amel Tuka. Kampanju su podržali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad