Tegeltija mandatar za sastav Vijeća ministara BiH, šta slijedi?

Vijesti 19. nov 201914:26 > 14:28
N1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj vanrednoj sjednici imenovalo Zorana Tegeltiju iz SNSD-a za mandatara sa sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine će biti dostavljena u dalju proceduru Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH čiji su članovi imenovani, ali Komisija još uvijek nije konstituisana.

Članovi ove Komisije su Aida Baručija, Branislav Borenović, Jakov Galić, Halid Genjac, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Jasmin Emrić, Predrag Kožul, Predrag Kojović, Staša Košarac, Mirsad Kukić, Saša Magazinović, Dragan Mektić i Nenad Nešić.

Konstitutivna sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara prekinuta je krajem prošle godine u Sarajevu u momentu predlaganja kandidata i izbora predsjedavajućeg ovog tijela i njegovih zamjenika.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) ranije je potvrdila da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, ispunjava sve potrebne uvjete za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i odluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, u roku ne dužem od 30 dana od imenovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad