Branislav Borenović i Šemsudin Mehmedović u Novom danu

Vijesti 19. nov 201914:48 > 14:54
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Za sutra je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu je samo jedna tačka – zahtjev za razmatranje Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma. Ovo je naša Tema jutra, u kojoj govore Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u ovom domu.

BiH se ponovo našla na meti kritika Sekretarijata Energetske zajednice – posljednji izvještaj pokazuje da je BiH najviše kršila zakon kada je u pitanju zaštita okoliša, a kritikovano je i insistiranje na izgradnji bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. Sanela Klarić iz Odbora za energetiku Parlamenta Federacije BiH i Milan Baštinac, pomoćnik ministra za energetiku Republike Srpske gosti su Novog dana.

Prijetnje i pritisci na novinare i rukovodstvo N1 televizije u Srbiji ne prestaju. Posljednji u nizu je slučaj kada je novinar N1 Miodrag Sovilj, izložen javnom linču zbog pitanja koje je postavio predsjedniku Srbije. Uživo smo u Beogradu, Igor Božić, izvršni producent N1 Srbija biće sa nama.

O tome kakvo je stanje u medijima danas, ali i društvu govoriće Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo, koji je dobio i nagradu Dr. Erhard Busek koju dodjeljuje Medijska organizacija jugoistočne Evrope iz Beča. Zajedno sa politologom i aktivistom iz Mostara, Huseinom Oručevićem biće naš gost u rubrici ”Press”.

Uživo ćemo biti i u Stockoholmu. Teufika Šabanović, rođena Srebreničanka iz ovog grada izbjegla je prije događaja u julu 1995. godine. Nažalost, njen otac i nekoliko članova porodice nisu i ubijeni su u genocidu. Teufika danas živi i radi u Švedskoj, i inicijatorka je protestnog mitinga koji će biti održan 10. decembra održati u Stockoholmu, na dan uručenja Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu. O motivima za ovaj potez, osjećanjima koja je probudio ovaj slučaj, govoriće za Novi dan.

Govorimo i o mentalnom zdravlju, ovoga jutra kroz priču o fotodokumentarnoj izložbi ”Čovjek je čovjek” fotografa Armina Smailovića. Izložba prikazuje isječke iz života ljudi s mentalnim poremećajima i šalje poruku da je oporavak moguć ako postoji adekvatna podrška.

Budite uz Novi dan od 7 sati. Sa vama Ivana Erić i Ivana Crnogorac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad