Smajlović: Oni u otpusnom pismu potvrđuju dijagnozu i terapiju, imam dokaz

Vijesti 19. nov 201917:12 > 19:10
N1

Denis Smajlović, otac bolesne djevojčice Nadin, obratio se danas javnosti iznoseći i drugu stranu priče o nedavnim događajima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. On je kazao da je njegovoj kćerki u otpusnom pismu potvrđena dijagnoza iz Turske, da je bez razloga - iznenada obustavljen proces izmiještanja djevojčice radi liječenja van Bosne i Hercegovine te da će razloge za odustajanje od izmiještanja istražiti i njegov advokat. Naglasio je i da njegovoj ženi, koja je zaposlena na KCUS-u, prijete otkazom.

“Izložen sam velikim pritiscima vezano za svoju suprugu koja je uposlenica KCUS-a. Kažu joj da će biti pokrenut disciplinski postupak protiv nje i da će dobiti otkaz. Trenutno je ona na bolovanju i sa djevojčicom je u Turskoj. Moja supruga će sama podnijeti otkaz u slučaju da pokažu papir da je ikada, za 17 godina rada, imala bilo kakav incident gdje je ona procesuirana, gdje je ona ugled Kliničkog centra narušila. Ako ima ikakav dokument evidentiran od strane policije, Kantonalnog tužilaštva, Suda nek izađu u javnost i kažu. Bilo koji papir”, kazao je Smajlović.

Denis Smajlović obratio se javnosti povodom Otvorenog pisma Pedijatrijske klinike KCUS-a kazavši kako su javno objavljeni detalji bolesti maloljetne djevojčice što po zakonu o zaštiti tajnosti podataka, povjerljivosti i privatnosti pacijenta nije dozvoljeno.

“U otvorenom pismu doktori pedijatrijske klinike navode da tuberkoloza nije mikrobiološki potvrđena, izražavaju rezerviranost u pogledu nalaza iz Turske i da nije etički, niti medicinski dijete liječiti terapijom koja je preporučena i uključena od strane zdravstvenih ustanova u Turskoj”, rekao je Smajlović te dodao:

“Oni u svom otpusnom pismu potvrđuju dijagnozu i terapiju. Imam dokaz, otpusno pismo koje potvrđuje da dijete ima dijagnozu, uključili su joj terapiju koja je bila propisana od strane Republike Turske i njihovih ustanova.”

Pedijatrijska klinika KCUS-a, prema njegovim riječima, 7.11. se obratila Kliničkoj apoteci i Zavodu za zdravstveno osiguranje FBiH, tražeći lijek koji je potreban djevojčici, a na osnovu dijagnoze utvrđene u Turskoj.

Klinička apoteka i Zavod odgovorili su da nemaju odgovarajuću gramažu, te da za jedan lijek uopšte nije proveden postupak javne nabavke”, kazao je on dodavši da je Pedijatrijska klinika KCUS-a sutradan pripremila dokumentaciju za izmještanje malodobne djevojčice u inostranstvo radi liječenja, zatim “iz nepoznatih razloga zaustavlja tu istu proceduru izmiještanja.”

Otac se upitao da li pacijenti na KCUS-u imaju pravo na povjerljivost podataka, zašto je zaustavljena procedura izmiještanja njegovog djeteta iako je zvanični stav Klinike bio da se u interesu djeteta liječenje mora nastaviti van BiH.

“Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS-a, iako sumnja u dijagnozu koja je data u Turskoj, ipak uključi terapiju za koju u otvorenom pismu kažu da su takvi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamoli za bolesnu? Je li etički i medicinski dopušteno izjaviti da niko to dijete neće liječiti ovdje, da li je time prekršena Hipokratova zakletva”, zapitao se Smajlović.

Zbog čega je obustavljena procedura izmiještanja djevojčice na liječenje van BiH, advokat Ermin Gačanović kazao je da će pokušati utvrditi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad