Nezavisni EU ekspert uskoro u BiH – Dan D za pravosuđe

Vijesti 19. nov 201918:53 > 18:55
N1

Viši nezavisni pravni ekspert Evropske unije Reinhard Priebe sutra će se prvi put obratiti javnosti od kako radi na izvještaju o stanju u pravosuđu BiH. Javna debata “Prvo na pravdu” biće prilika da još jednom čuje sve zamjerke na rad trećeg stuba vlasti, poruka je organizacija koje analiziraju rad pravosudnih institucija. Hoće li obznanjivanje izvještaja početkom decembra biti dan D za bh. pravosuđe?

Izvještaj nezavisnog EU eksperta u završnoj je fazi. Koje su manjkavosti u sistemu vladavine prava u Bosni i Hercegovini – samo je jedno od brojnih pitanja na koje se očekuje Priebeov odgovor, a i preporuke.

“Očekuje se da će se o izvještaju raspravljati prilikom održavanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 5. i 6. decembra 2019. godine, i biće objavljen. Evropska unija ne može komentarisati sadržaj izvještaja koji nezavisni stručnjak tek treba finalizirati”, poručili su iz Delegacije EU u BiH u odgovoru za N1.

Zvanično su se od ušiju javnosti do sada ‘skrivala’ razmišljanja nekadašnjeg njemačkog sudije koji je slične analize svojevremeno provodio u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Priebeov angažman u BiH prije nekoliko mjeseci najavio je komesar Evropske unije za proširenje. Jedan od razloga za dolazak i rad stručnog tima bili su i slučajevi Memić i Dragičević.

“Iznenadilo nas je što sve zna, dobro je upućen i želi da bude upućen. Rekao nam je da suosjeća i kao otac i kao djed. Poslaće komisiju. Vidjeli su šta je pravosuđe. Mi smo iznijeli svoje probleme i rekli mu da je korupcija u bh. pravosuđu, ali i kakvo je stanje u VSTV-u”, kazao je Muriz Memić 28. marta 2019. godine.

Priebe je, nezvanično, obavio dosta pojedinačnih razgovora sa nosiocima pravosudnih funkcija u BiH, pravnim stručnjacima, nevladinim organizacijama. Transparency Interational BiH učestvovao je u konsultacijama. Više organizacija civilnog društva stavili su potpis na pismo i prijedloge upućene EU predstavnicima uoči finalizacije izvještaja.

“Imajući u vidu katstrofalno stanje u kojem se pravosuđe nalazi, mjere koje bi odgovarale rješavanju ovog stanja – morale biti radikalne. Jedna od tih mjera je uvođenje vrlo detaljnih provjera postojećih nosilaca pravodsudnih funkcija i onih koji se imenuju – uključujući i sudije i tužioce. Vezano za njihove kompetencije, neprimjerene veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom, imovinu i slično. Da bi se na određeni način pravosuđe ‘očistilo’ od onih koji svoje funkcije ne obavljavljaju adekvatno i koji su pokazali pristrastnost i povezanost sa onima koje bi tebalo da procesuiraju“, poručila je Ivana Korajlić iz Transparency International BiH.

“Organizacije koje dugo prate rad pravosuđa, posebno Tužilaštva BiH i VSTV-a BiH – bilježe, rekao bih, da su rezultati poražavajući, da povjerenje javnosti nikad nije bilo manje i da su ove godine rezultati jako loši – naročito kada se govori o procesuiranju korupcije. Nadam se da će taj izvještaj biti direktan jasan, da će targetirati ono što su ključne zamjerke i potencijalno neke načine na koji se to može unaprijediti – posebno o načinu imonovanja, o nezavisnosti, te o zaustavljanju političkog upliva u pravosuđe što je sada, evidentno, na vrlo viskom nivou”, kazao je Denis Džidić, direktor BIRN BiH.

Nepoznanica je i – na koji će način Priebe analizirati rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, posebno u svjetlu afere koju je objavio magazin Žurnal – u čijem središtu se sredinom godine našao čelni čovjek ove instuticije.đ

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad