Borenović: Dodik pokazao svoje pravo lice

Vijesti 20. nov 201908:38 > 09:28
N1

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović (PDP) i Šemsudin Mehmedović (SDA) za N1 su komentarisali jučerašnje odluke Predsjedništva BiH o slanju Programa reformi BiH u Brisel i imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Gostujući u emisiji Novi dan, Mehmedović je pozdravio ove odluke.

“Konačno neka pozitivna vijest koja je ohrabrujuća za BiH. Treba pozdraviti sporazum koji je postignut pod pritiskom zemalja Kvinte, što je Predsjedništvo ne samo jednoglasno usvojilo, nego i imenovalo mandatara. Očekujem potpunu deblokadu institucija i Parlamenta BiH i da počnemo riješavati teška pitanja”, kazao je.

N1

Prema riječima Borenovića, Program reformi BiH znači aktivaciju MAP-a.

“Sad je potpuno jasno, jučerašnja odluka da RS i BiH ide u NATO. Bilo kakav dokument nazvan programom znači aktivacija MAP-a. Čim se pošalje takav dokument u sjedište NATO štaba u Briselu, njime se aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO-u. Ono što moram razjasniti da je odluka donešena, da BiH ide u NATO, a da su neki politički lideri, posebno Milorad Dodik pokazali svoje pravo lice. Jedno su pričali cijelu godinu, a juče su pokazali svojom odlukom da su pogazili svoju riječ. RS i BiH ide u NATO i to niko ne može osporiti”, istakao je.

Mehmedović kaže da je umjereni optimista povodom jučerašnjih odluka.

“Obzirom da je došlo do kakvog-takvog sporazuma. Deblokiraćemo institucije BiH. Ali prvi test na kojem ćemo vidjeti da li je iskren pristup ovog postignutog sporazuma od strane ovih antinatovskih snaga će biti budžet BiH koji bi trebao da predvidi troškove implementacije ovog dokumenta”, dodao je.

S druge strane, Borenović tvrdi da SNSD sam sebe demantuje i deplasira tvrdeći da Program reformi ne znači članstvo u NATO-u.

“Ovo su snažni koraci ka NATO savezu, ključno je da se to građanima kaže”, istakao je.

Uoči današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na kojojoj bi se trebao naći Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma, Borenović je izrazio nadu da će Prijedlog biti usvojen.

Mehmedović je dodao da će poslanici SDA podržati incijativu PDP-a i SDS-a.

“Glasaćemo ‘za’ da jedan klub ne blokira rad cijele Parlamentarne skupštine”, istakao je.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad