Počinje gradnja kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Put života

Vijesti 20. nov 201912:16 > 12:21
N1

Postojeća raskrsnica na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Put života (II transverzala - Sjeverna longitudinala) u Sarajevu biće rekonstruisana u kružni tok.

Sporazum o gradnji kružnog toka danas su potpisali Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajeva, te Muhamed Ćatović i Enida Imamagić, predstavnici firme izvođača radova “Strabag” d.o.o. Potpisivanju su prisustvovali Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo i Nedžad Koldžo, načelnik Opštine Novo Sarajevo.

Kako je istaknuto, izgradnjom kružnog toka poboljšat će se protok saobraćaja te rasteretiti saobraćaj iz pravca Pofalića, s obzirom na svakodnevne gužve. Uz kružni tok radijusa 20 metara biće rekonstruisani i krakovi ceste u dužini od 400 metara.

“Okvirni sporazum potpisuje se na dvije godine i ukupne je vrijednosti 2,3 miliona konvertibilnih maraka sa PDV-om. Postojećim budžetima Direkcija za puteve obezbijedila je 800.000 KM, a opština 400.000 KM za izvođenje radova, dok će se ostatak sredstava planirati budžetima za narednu godinu”, naveo je direktor Kovač.

Ministar Šteta je rekao da je ovo jedan od mnogobrojnih projekata koji se provode na poboljšanju saobraćajne infrastrukture u Kantonu Sarajevo.

“U ovoj godini smo mnogo radili na rekonkonstrukciji postojeće i gradnji nove infrastrukture, a tako ćemo nastaviti i ubuduće u svim opštinama. Sa Opštinom Novo Sarajevo u fokusu je još nekoliko projekata na kojima ćemo zajednički raditi, među kojima su gradnja Južne longitudinale, novog parkinga kod Hitne pomoći i drugi. Bitno je da su i kanton i opština svjesni situacije u kojoj se nalazimo i daćemo sve od sebe da građanima što prije obezbijedimo nova parking mjesta i bolje saobraćajnice”, istakao je Šteta.

Načelnik Koldžo istakao je da je gradnja kružnog toka jedan od strateških projekta Opštine Novo Sarajevo koji je potrebno realizovati što prije. Kako je najavljeno, radovi će početi u narednih sedam dana, zaključili su iz Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad