Miro Lazović, Goran Marković, Amra Zulfikarpašić i Mustafa Mulić u Novom danu

Vijesti 20. nov 201914:39 > 14:42
N1

Budite uz Novi dan i sutra, 21. novembra, na jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji BiH.

Prije 24 godine, 21. novembra 1995. godine, u američkoj bazi Wright Patterson u gradu Daytonu u američkoj saveznoj državi Ohio, nakon trosedmičnih mirovnih pregovora parafiran je Okvirni mirovni sporazum za BiH. Parafirali su ga predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i prvi čovjek tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević. U jednom dijelu države, entitetu Republika Srpska, ovo je neradni dan, dok je u Federaciji BiH običan četvrtak. U temi jutra donosimo pogled na Dejton, 24 godine kasnije. Sa nama će biti Miro Lazović, učesnik mirovnog procesa u Daytonu i Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U Novom danu govorimo o sve većem broju razvoda u BiH. Iako zvaničnih podataka nema, advokati tvrde da je to poprimilo ”epidemijske razmjere”. Zašto sve manje brakova opstaje i izumire li polako institucija braka? Advokat Omar Mehmedbašić i porodični terapeut Meliha Fejzić govoriće za Novi dan.

Jedan dio parka Hastahana u centru Sarajeva pripašće Centralnoj banci Bosne i Hercegovine odlukom vijećnika Opštinskog vijeća Centar Sarajevo o prodaji dijela prostora zelene površine i igrališta na Marijin-Dvoru. Vijećnici Amra Zulfikarpašić i Mustafa Mulić u Novom danu sučeliće stavove za i protiv ove odluke.

Televizijski stručnjaci i profesionalci širom svijeta obilježiće 21. novembar – Svjetski dan televizije. O televiziji nekada i sada, viziji ”total video”, kvalitetu i rivalstvu između televizije u klasičnom smislu i modernih tehnologija govore dvije dame, prepoznatljiva i omiljena TV lica na ovim prostorima – Jasminka Šipka i Adrijana Kurtišaj.

A na svjetski dan televizije, štampu ćemo listati sa kolegama novinarima sa višegodišnjim radijskim iskustvom. Direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić i Ermina Hrustemović, urednica na BH radiju 1, gosti su u rubrici ”Press”. Komentarišemo aktuelne događaje, duštveno-političku svakodnevicu i stanje u medijima danas.

Predstava Dragana Marinkovića Mace “Kakva ti je žena, takav ti je život” osvaja region. Urnebesna komedija u kojoj je brak predstavljen na poseban način koji nikog ne ostavlja ravnodušnim premijeru je već imala u Beogradu i Zagrebu. Sutra se predstavlja publici u Mostaru, a uživo o predstavi, braku, ženama, za nas govori Dragan Marinković Maca.

Sa vama od 7 sati Ivana Erić i Ivana Crnogorac. Budite uz Novi dan!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad