Zvizdić o Programu reformi BiH: To je dokument koji smo svi čekali i željeli

Vijesti 20. nov 201916:37 > 16:52
N1

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedao je danas. Denis Zvizdić, predsjedavajući ovog Doma, nakon završetka sjednice Kolegija obratio se javnosti kazavši da će sjednica, kada će biti potvrđen kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, biti u prvoj sedmici decembra. Rekao je da slanje Programa reformi BiH definitivno znači aktiviranje MAP-a, a samim tim i deblokiranje vlasti.

“Mi smo odlučili da će na narednoj sjednici biti dvije tačke dnevnog reda: Da dovršimo proces imenovanja komisija Predstavničkom domu Parlamenta BiH njih je šest i potvrđivanje mandatara, odnosno budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara. Na toj sjednici neće biti moguće imenovati kompletan saziv Vijeća ministara. Mora se prvo predložiti mandatar koji će kasnije imenovati ostale ministre”, rekao je Zvizdić.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojene su Izmjene i dopune Poslovnika o radu Doma, Zvizdić podržava inicijativu PDP-a i SDS-a:

“Vodio sam sjednicu u skladu sa Poslovnikom. Danas su Izmjene i dopune Poslovnika usvojene, uvijek sam govorio da ću podržati inicijative koje znače bolji rad Doma i koje bi uklonile bilo kakve moguće blokade. Najveći zakonodavni organ naravno da mora raditi efikasno.”

Govoreći o blokadama, Zvizdić je izrazio zadovoljstvo zbog slanja Programa reformi i imenovanja mandatara:

“Predsjedništvo je usvojilo dokument čiji karakter je prihvatljiv za NATO i značiće aktivaciju MAP-a. To je dokument koji će ići ispred BiH u NATO savez. Riječ je o javnom, zvaničnom dokumentu koji će sigruno biti prezentiran javnosti. To je dokument koji je izrađen u saradnji sa ambasadorima Kvinte, u kordinaciji sa NATO savezom. Biće prihvatljiv za NATO savez i značiće NATO integracije. To je ono što smo čekali, svi željeli, i što je razriješilo i deblokiralo procese.”

Govoreći o imenovanu svih ministara u Savjetu kazao je kako sektori nisu do kraja podijeljeni i raspoređeni, no da je postignut načelni dogovor te da će Stranka demokratske akcije, kako je istaknuo Zvizdić, ispoštovati preuzete obaveze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad