Dunja Mijatović: Osuda zlostavljanja štićenika u Pazariću

Vijesti 20. nov 201917:23 > 17:29
N1

Komesar za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović osudila je zlostavljanje štićenika zavoda Pazarić, u saopštenju objavljenom u srijedu.

“Saznanje o zlostavljanju u ustanovi za djecu i mlade s intelektualnim i psiho-socijalnim invaliditetom Pazarić me duboko šokiralo. Pozivam vlasti Federacije Bosne i Hercegovine da hitno pokrenu istragu o slučajevima zlostavljanja u ovoj instituciji i privedu pravdi odgovorna lica’‘, kazala je Mijatović i dodala:

”Vlasti bi takođe trebale hitno postići dogovor o zatvaranju svih takvih ustanova i o reformi sistema brige o djeci u skladu sa propisima ljudskih prava. Ljudi smješteni u institucijama redovno pate zbog napuštenosti i zanemarivanja. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, Bosna i Hercegovina treba osigurati da sva djeca s invaliditetom žive u porodičnom okruženju. U slučajevima gdje bliža porodica nije u stanju da se brine o djetetu sa invaliditetom, institucije trebaju poduzeti sve mjere za pružanje alternativne njege u široj porodici, a ako ni to nije moguće, djeca se trebaju smjestiti unutar zajednice u porodičnom okruženju“, navedeno je u saopštenju.

Podsjećamo, na današnjoj pres-konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH zastupnica Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću Redžep Salić oglasio se nakon što je Ćudić objavila fotografije tretmana djece u ovom Zavodu. Salić je kazao da su fotografije atak na rad Zavoda i osoblja koje se brine o djeci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad