Ivancov: Taj dokument nije ANP

Vijesti 20. nov 201917:41 > 17:45
N1

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je danas da dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo u utorak, nije Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO.

Taj dokument nije povezan s integracijom BiH u NATO savez. Taj dokument nije povezan ni s Akcionim planom za članstvo u NATO (MAP)”, izjavio je Ivancov za Radio-televiziju RS.

Predsjedništvo BiH juče je odobrilo da se NATO-u u Briselu dostavi dokument “Program reformi BiH”, dan pošto Predstavnički dom BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Taj dokument usvojen je poslije sastanka članova Predsjedništva BiH sa ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija) i sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom.

S jedne strane, tvrdi se da je taj dokument preimenovani “Godišnji nacionalni program” (ANP) koji znači početak realizacije “Akcionog plana za članstvo u NATO”.

S druge strane, Dodik i njegov SNSD navode da se ne radi o dokumentu kojim će se aktivirati MAP.

Poslanici SDP BiH, SDS i PDP tražili su danas u Parlamentu BiH da se objavi sadržaj tog dokumenta, ali je taj zahtjev odbijen.

Pojedini poslanici su naveli da je članovima Predsedništva BiH naloženo da taj dokument stave u sefove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad