Mektić za N1: Šta je natjeralo Dodika da potpiše dokument

Vijesti 20. nov 201918:09 > 18:46
N1

Dragan Mektić, još uvijek aktuelni ministar sigurnosti BiH, u razgovoru za N1 poručio je da je dokument programskih reformi koji su potpisali članovi Predsjedništva BiH klasični ANP, koji se drži u tajnosti - što je sugerisala međunarodna zajednica.

“Ja ne znam kakav dokument treba i može da donese Predsjedništvo BiH, a i Parlament, i da se donese odluka da se on čuva u nekoj kasi, sehari, kao što je slučaj s ovim dokumentom”, poručio je Mektić.

Ko je donio tu odluku?

“Nije on državna tajna – nije proglašen za državnu tajnu, niko ne može da ga vidi. Nalazi se kod članova Predsjedništva. To im je sugerisano od međunarodne zajednice, da ga sakriju od javnosti i pokažu onog momenta kada navodno bude prihvaćen u Briselu”, izjavio je.

A odakle mu te informacije?

“Iz dobro obaviještenih krugova. Raspolažem pouzdanim informacijama”, rekao je.

Da li je taj dokument ANP?

“To je klasični ANP koji znači aktivaciju MAP-a”, rekao je.

“Možemo to utvrditi jer su potvrdili i međunarodni zvaničnici. Da je to akt koji će zadovoljiti godišnji nacionalni plan, imam i informacije koje su osnovne strateške stvari u tom dokumentu”, rekao je tokom gostovanja u Danu uživo na N1.

On je potom objasnio šta znači njegova izjava po usvajanju ovog dokumenta kada je kazao: “Dragi moji Bošnjaci, tek sada ćete se o jadu zabaviti…”.

“Vi znate kako je Dodik vodio politiku od 1996. godine, kako se ponašao od ljudi koji su počinili ratne zločince, od velikog fana NATO-a, zapada, od njegove konstatacije da Republika Srpska nije država, da nije ona država nego entitet u sastavu BiH, do tvrdnje sada da je RS država i da ima međunarodno pravni status i priznanje, a ne da govorim o odnosu prema NATO-u”, kazao je.

“Uzimajući njegovu prošlost, do jučerašnjeg dana, kada je shvatio da svoje prljave i pogane namjere i ideje kada je u pitanju BiH može realizovati samo na način da uđe u vlast na državnom nivou. Manipulisao je sa ANP, pa je govorio da ništa što je nalik ANP-u nećemo prihvatiti, da bi ostvario namjere i rušenje institucija BiH, udar na pravni poredak BIh, on je skontao da to može ispuniti ako ispuno jedan uslov – taj MAP, rekao sam – vidjet će šta vam će on raditi i koji će pakao priuštiti”, rekao je.

Prema njegovom mišljenju – problem je u Dodikovim namjerama, motivima.

“Imali smo namjeru da napravimo funkcionalnu državu gdje ćemo dati prioritet životnim pitanjima. Mi smo željeli da kroz institucije BiH rješavamo pitanja pa i ANP”, izjavio je Mektić, dodavši da je upravo zbog svega toga bila sazvana hitna sjednica Parlamenta – te da su imali prijedlog kako da se deblokira Parlament.

Da li je sve to natjeralo Dodika da potpiše dokument?

“Jeste. Dobrim dijelom. Ja govorim o pozadini i motivima i šta on želi da učini sa BiH. Da smo uspjeli u postepenom deblokiranju institucija i formiranju Vijeća ministara i stavljanjem važnih tačaka na dnevni red. Vidio je da će ostati izvan Vijeća ministara, ali neće moći da realizuje svoje prljave interese. Njemu je u interesu da BiH ne funkcioniše, da se raspadne, da se pokaže kao nemoguća država”, naveo je.

Mektić je istakao da je njemu u interesu da BiH funkcioniše, a kada BiH dobije status kandidata za EU – koliko će trebati razumijevanja i konsenzusa.

Budući da je Zoran Tegeltija imenovan mandatarom za sastav novog Vijeća ministara – Mektić je odgovorio na pitanje zna li i pretpostavlja li ko će biti njegov nasljednik na mjestu ministra sigurnosti.

“Nije provjereno, ali ono što sam ja čuo da će to biti Fahrudin Radončić, ali to ne mogu potkrijepiti činjenicama, a on je već obnašao tu funkciju. Iskreno, ne veseli me. Veseliko bi me da je sigurnosna situacija kompletna u BiH i Evropi. Najbolje je da dođe čovjek iz bezbjedonosnih struktura koji adekvatno može upravljati ovim problemom. On je nastavnik likovne umjetnosti ili tako nešto. Kako možete očekivati da se bori sa terorizmom i raznim oblicima organizovanog kriminala”, rekao je Mektić.

Komentarisao je i Mektić izmjene Poslovnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekavši da je prethodni omogućavao blokade i da se upravo zbog toga prolazilo kroz blokadu od 11 i više mjeseci.

“Blokada je građanima nanijela veliku štetu u svakom pogledu, nanijela je štetu po pitanju međunarodnog statusa i imidža. Čitavo ovo vrijeme su poslanici primali sve plate i beneficije”, rekao je.

Mektić je istaknuo kako on prima samo ministarsku plaću jer je svakodnevno dolazio na posao – za razliku od parlamentaraca koji to nisu radili cijelu godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad