Vlada KS zatražila hitno postupanje Tužilaštva u slučaju Zavoda u Pazariću

Vijesti 20. nov 201918:24 > 18:26
Naša stranka

Vlada Kantona Sarajevo je u slučaju tretmana štićenika Zavoda u Pazariću tražila hitno postupanje Tužilaštva KS, pod čijim nadzorom se poduzimaju neophodne radnje radi rasvjetljavanja ovog događaja.

“Nakon prvih informacija o lošem stanju u Zavodu Pazarić, a koje je iznio direktor ove institucije prije nekoliko mjeseci, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS je putem Centra za socijalni rad izvršilo nadzor. Prema izvještaju koji nam je dostavljen, nije bilo indicija o ovakvom stanju. U narednim danima ćemo razmotriti mjere za ovaj problem i postupati u skladu s tim. Tražimo od nadležnih, posebno Vlade Federacije BiH i resornog ministra Veska Drljače da urgentno postupi i informiše javnost o stanju, te da osigura sve uslove za human boravak i odnos prema štićenicima. Vlada KS stavlja na raspolaganje svoje resurse”, navode iz Vlade KS.

Podsjećamo, na današnjoj pres-konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH zastupnica Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću Redžep Salić oglasio se nakon što je Ćudić objavila fotografije tretmana djece u ovom Zavodu. Salić je kazao da su fotografije atak na rad Zavoda i osoblja koje se brine o djeci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad