Različita tumačenja dokumenta koji nije objavljen

Vijesti 20. nov 201918:30 > 20:38
N1

Kolegij Zastupničkog doma je odlučio - imenovanje Zorana Tegeltije, člana SNSD-a, donedavnog ministra finansija u Vladi Republike Srpske dogodit će se već za desetak dana.

“Mi smo odlučili da će na narednoj sjednici biti dvije tačke dnevnog reda prije svega da dovršimo proces imenovanja komisija Predstavničkog doma PSBiH, njih je šest, i potvrđivanje mandatara odnosno budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Na toj sjednici neće biti moguće imenovati sve ministre jer prvo se mora potvrditi mandatar”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma BiH.

Sjednica Zastupničkog doma je u prvoj sedmici decembra, a naredni utorak Zoran Tegeltija će imati intervju s članovima Komisije za njegov izbor, koja je danas konstituisana. Još niko ne želi govoriti o konkretnim imenima budućih ministara. Jedan od aktuelnih, na pitanje da li ostaje u Vijeću odgovara:

“Sa mnom još niko nije razgovarao o tome i stvarno vam ne mogu odgovoriti na to pitanje, evo najiskrenije vam kažem”, riječi su Vjekoslava Bevande, još uvijek aktuelnog ministra finansija BiH.

Karte još uvijek ne otkrivaju ni iz drugih stranaka koje participiraju u vlasti. I dok se proces formiranja novog Vijeća odvija svojim tokom s godinu dana zakašnjenja, većina zastupnika glasovima se danas pobrinula da niko više ne može blokirati rad ovog Doma, odnosno usvojene su izmjene Poslovnika.

“U slučaju da neka stranka ili klub ne da svoje predstavnike onda bi o tome odlučivao Kolegij od tri predstavnika, ukoliko bi i Kolegij odbio da popuni sastav komisija onda bi se prema privremenoj osnovi ove komisije popunile od onih parlamentrarnih stranaka koji su dostavili i dali svoje kandidate”, objasnio je Mirko Šarović, zastupnik SDS-a u Parlamentu BiH.

Ovo je uslijedilo kao odgovor na odbijanje SNSD-a proteklih gotovo godinu dana da uputi kandidate iz svojih redova za parlamentarne komisije. Što je onemogućavalo rad Zastupničkog doma? Predstavnici SNSD-a i Ujedinjene Srpske smatraju da je diskusija o ovom pitanju bila krajnje nepotrebna.

“Način na koji se tumačilo da ovo sprječava neku blokadu je također bespredmetan jer prije ove sjednice su dostavljeni prijedlozi članova komisija od klubova SNSD-a i srpskog kluba tako da je sjednica poslužila samo da se smanji taj kapacitet Republike Srpske koja će sada moći da se predstavlja s manje od jedne trećine članova Komisije”, rekao je Nenad Stevandić, zastupnik Ujedinjene Srpske u PS BiH.

Posebno žustra bila je rasprava o dokumentu koji je jučer usvojilo Predsjedništvo BiH i koji će dospjeti do Brisela. Uzalud su mnogi zastupnici zahtijevali da im se Program reformi da na uvid.

“Zašto se čuva taj dokument? Ja imam vrlo pouzdane informacije da članovi Predsjedništva, njima je naređeno da taj sporazum čuvaju u sefovima, da ni po koju cijenu ne smije procuriti u javnost prije nego što on dođe u Brisel i pošto ga Brisel proglasi i prihvati kao Godišnji nacionalni plan”, otkrio je Dragan Mektić, zastupnik SDS u PS BiH.

Saša Magazinović, zastupnik SDP u PS BiH kazao je:

“Pokušali smo danas dobiti informaciju o tome. Nismo uspjeli. Mada ja pripadam onima koji vjeruju gospodinu Komšiću i gospodinu Džaferoviću, evo i Šarović je to rekao da taj dogovor znači da će BiH krenuti prema NATO-u i da je taj NATO put odblokiran.”

No, članovi SNSD-a i njihovi parlamentarni koalicioni partneri vjeruju ipak Miloradu Dodiku. BiH se ne približava NATO savezu. Uvjereni su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad