EU ekspert detektovao probleme u bh. pravosuđu, frustriran manjkom napretka

Vijesti 20. nov 201918:57 > 20:40
N1

Reinhard Pribe prvi put se obratio bh. javnosti pred objavu izvještaja planiranu za početak decembra. Na javnoj debati o situaciji u pravosuđu učestovali su i članovi grupe “Pravda za Davida” i porodica Memić.

Iz Banjaluke stigli su u Sarajevo. “Idemo do kraja!” uzvikivali su predstavnici grupe “Pravda za Davida” šetajući ispred zgrade bh. institucija.

A došli su zbog učešća na javnoj debati “Pravo na pravdu!”. U sali punoj nosilaca pravosudnih funkcija, ambasadora, pravnih eksperata, nevladinih organizacija – javnosti se prvi put obratio nezavisni pravni ekspert EU pred objavu izvještaja o stanju u bh. pravosuđu. Frustriran sam manjkom progresa i izbubljenim vremenom u proteklih 15 godina, rekao je Priebe.

“Postoje ozbiljni problemi kada govorimo o vladavini zakona u Bosni i Hercegovini. Potrebni su značajni napori da bi se to prevazišlo, ali nije nemoguće. Trebaćemo čvrstu odlučnost političara, sudija, tužilaca. Neophodan je angažman nevladinih organizacija i šire javnosti. Politička volja da se naprave promjene još uvijek nedostaje”, kazao je Priebe, viši nezavisni ekspert EU.

Nekoliko učesnika postavilo je pitanja o slučajevima Memić i Dragičević.

“Mi moramo krenuti od onih slučajeva gdje je korupcija dokaziva, a to su Dženan i David. Ako vi imate slučaj dokazive korupcije, a ne završite je i ne procesuirate, onda ove opšte diskusije i diskusije na akademskom nivou neće donijeti nikakav pomak”, rekao je Ifet Feraget, advokat porodica Memić i Dragičević.

Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjaluci, tokom diskusije je spomenuo aferu koju je objavio magazin “Žurnal” – u čijem se središtu našao čelni čovjek Visokog sudskog i tužilačkog savjeta – pitajući šefa Delegacije EU u BiH šta bi se dogodilo da se takvo nešto desilo u redovima institucija Evropske unije.

“Ja sam onda pitao da li bi Evropska komisija i Evropska unija koja fundamentalno počiva na principu vladavine prava – kada to bude razotkriveno i snimljeno – dozvolila da vi budete njen ambasador u BiH i šef Delegacije u BiH”, rekao je.

Milan Tegeltija je tokom izlaganja sudije Blagojevića napustio salu.

“Ja ne želim da komentarišem te incidente sudije Blagojevića. Nisam dužan da slušam vrlo neprimjerene izrečene stvari. To je jedini moj komentar. Ne želim da slušam takve nebuloze sudije Blagojevića i zbog toga sam naustio konvenciju u trenutku dok je on govorio i vratio se nakon toga”, poručio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH.

Pitanja, poruke i dileme koje su se mogle čuti tokom javne debate trebali bi poslužiti ekspertnom timu kao doodatne informacije pred objavu izvještaja o stanju u bh. pravosuđu koja je planirana početkom decembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad