Bećirević uporedio mali Šengen sa stvaranjem EU: Ovdje imamo simboliku

Vijesti 20. nov 201921:11 > 21:15
N1

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović govorio je o prednostima projekta u javnosti nazvanog "mali Šengen". Kazao je da je to ideja tri države, a projekat je uporedio sa stvaranjem Evropske unije.

“Izvorno o tom malom Šengenu govorilo se prije dvadesetak godina u Albaniji. Međutim, ovo je postao projekat tri čelnika: predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Makedonije Zorana Zaeva i premijera Albanije Edija Rame. Moramo podsjetiti da je i Evropska unija nastala od šest država koje su pokrenule projekat Zajednice uglja i čelika. Ovdje imamo simboliku”, rekao je Bećirović.

VEZANE VIJESTI

Tri su države tvorci ideje, no pozvane su i Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

“Crna Gora nije rekla ni da hoće ni da neće, ona misli da je blizu Evropskoj uniji. Ako je postala članica NATO-a, ako je otvorila poglavlja za pristup EU misli da nije daleko od EU integracija. Suštinski ona je možda na samom začelju, ona ima neriješena brojna unutrašnja pitanja i na kraju borba protiv kriminala i korupcije. Imamo na vlasti režim od 30 godina. Suština demokratije je smjenjivost vlasti. mislim da Crna Gora tu pretjeruje i mislim da će na kraju pristati na mini Šengen”, objasnio je Bećirović.

Na riječi urednika i voditelja emisije Pressing Amira Zukića da je Milo Đukanović kazao da “mali Šengen” nije dobra ideja, predsjednik IFIMES-a je odgovorio:

“Možda on nije dobra ideja da vodi Crnu Goru.”

Navodi i prednosti tog projekta:

“Mogla bi se unaprijediti robna razmjena za 10 milijardi, te regionalne integricje omogućile bi tri do četiri posto ekonomskog rasta u pojedinim zemljama. Ovo je jezik matematike, to nije ni Velika Srbija, ni Velika Albanija.”

Govori i o prednostima za Bosnu i Hercegovinu ukoliko uđe u projekat “malog Šengena”:

“Prvi dobar znak bi bio da se ukinu vize između BiH i Kosova. Tu veliku pozitivnu ulogu može učiniti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. To je prvi postupak koji smo predložili da bi se relaksirali odnosi. Taj mini Šengen ubrazno bi počeo rješavati probleme.”

Aleksandra Vučića ocijenio je kao jednu od ključnih političkih figura na Balkanu,a komentarisao je i odlazak Milorada Dodika u Beograd odmah nakon dogovora Predsjedništva o imenovanju mandatara i slanju Programa reformi BiH u Brisel:

“Morao je reagirati ruski ambasador. Treba mu (Miloradu Dodiku) blagoslov, odnosno podrška predsjednika Srbije da bi lakše podnio to, zna se ko je opstruirao 13 mjeseci neslanje tog dokumenta. On stvara širu koaliciju.”

Proces ulaska Sjeverne Makedonije traje 12 godina, taj proces, prema riječima Bećirovića, zavisi od NATO-a i samih država, no koliko će trebati BiH:

To je teško reći, to su procesi. Nekada je najvažniji sam proces. On omogućava da se mobilizira većina pozitivnih snaga za postizanje tog cilja, da se otvori ambijent da država postane članica, taj proces je za većinu drzava bio bitniji.”

Kada jeu pitanju srbijanski put u NATO, Bećirović je odlučan u stavu da je taj put neizbježan:

“Pogledajte nastanak Jugoslavije: Srbija zadnja ušla, zadnja izašla, Hrvatska je bila nosilac te ideje. Mislim da to otvoreno ”ne” prema NATO-u će i dovesti do toga da će i ona na kraju postati članica NATO-a.”

To što Emmanuel Macron i Pariz ne dozvoljavaju pristupanje u EU dok ne dođe do unutarnjih reformi Bećirović ne smatra opasnim:

“Sve su zemlje morale proći kroz neke kompromise. Ovaj problem sa Francuskom i uvjetovanjem novih uslova to je na neki način smiješno, tragično i žalosno – 18.000.000 ljudi sa Zapadnog Balkana ne može ugroziti asocijaciju koja ima 500.000.000, a pravdati to time da je EU u problemima. Sve asocijacije imaju problema i to rješavaju, neke u hodu. Ukoliko se želi razvijati kao organizacija uvijek će biti u problemima, tako da to ne može biti razlog.”

Dodao je da se Evropa često pokazuje kao nepouzdan partner zbog čega neke države moraju voditi politike sa Rusijom i Kinom kako bi preživjele.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad