Cvijanović: Dejtonska formula je formula za opstanak BiH

Vijesti 21. nov 201908:42 > 08:47
N1

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat, već je uspostavio i ustavnu strukturu na osnovu koje zemlja, koja je prethodno imala teško iskustvo i stradanje, funkcioniše u miru već 24 godine.

“Mi u Republici Srpskoj smo tek s protekom godina shvatili važnost i kvalitet Dejtonskog sporazuma”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da BiH može opstati samo kao decentralizovana zemlja sa visokom autonomijom entiteta, sa balansima i predviđenim zaštitnim mehanizmima.

Nažalost, istakla je Cvijanovićeva, putem intervencija stranog faktora, ali nekad i naivnošću domaćih struktura ta izvorna dejtonska struktura je doživjela brojne devijacije, a zemlja je uvedena u stanje nekog eksperimenta.

“Kad vam kuću, umjesto njenih ukućana, uređuju oni koji u njoj ne stanuju, onda dobijete ovo što danas imamo u BiH. Za nas u Republici Srpskoj, dejtonska formula je formula za opstanak BiH, a to znači da želimo da zadržimo naša ustavom propisana prava i nadležnosti, ne želimo da ih se odričemo zbog nekih imaginacija o BiH kakva ne može da postoji”, pojasnila je predsjednik Srpske.

S druge strane, istakla je Cvijanovićeva, postoje i oni koji nastoje pokazati da je Dejton prevaziđen ili nefunkcionalan da bi se zemlja centralizovala.

“Mi u Republici Srpskoj mislimo da decentralizacija nije prepreka ni funkcionalnosti niti uspješnosti, ali nasilna centralizacija jeste, i to ne samo prepreka za uspjeh, već i formula za krah. Zato je važno očuvati dejtonski koncept”, zaključila je Cvijanovićeva u izjavi povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Danas su se navršile 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad