Ivo Komšić gost Večernjeg studija na godišnjicu potpisivanja Dejtona

Vijesti 21. nov 201912:38 > 12:39
N1

Prošle su 24 godine otkako je u vojnoj zračnoj bazi Wright Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, parafiran Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

Donesen je da bi se zvanično prekinuo rat. Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, kada su sporazum potpisali tadašnji predsjednici RBiH Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman poslije trosedmičnih pregovora. Zvanično je potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14. decemba 1995., čime je BiH ustrojena kao država sa dva entiteta – Federacijom BiH i Republikom Srpskom i i Distriktom Brčko.

O tom oštrom i hladnom novembru bez snijega razgovaramo sa večerašnjim gostom.

Učesnik je pregovora u Daytonu. Član sedmočlane bh. delegacije. Nazivaju ga i jednim od ključnih ljudi Washingtonskog sporazuma. Bio je član ratnog Predsjedništva BiH. Univerzitetski profesor, bivši gradonačelnik Sarajeva. Trebamo li slaviti Dayton ili naći izlaz iz njega? Kako su tekli pregovori? Zašto ga je iznenadio njihov smjer? Kakvu Bosnu i Hercegovinu želi svojim unucima? Kako živi u rodnom Kiseljaku? U Večernjem studiju pitamo prof. dr. Ivu Komšića.

Večeras, 21 sat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad