Borenović: Strateško opredjeljenje PDP-a da BiH pripada evropskoj porodici

Vijesti 21. nov 201913:39 > 13:42
N1

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović predvodio je delegaciju PDP-a na Kongresu Evropske narodne partije (EPP), najznačajnije i najsnažnije političke grupacije u Evropi, čiji je PDP član.

Tokom Kongresa u Zagrebu, Borenović se susreo s novoizabranim predsjednikom EPP-a Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropskog savjeta i nekadašnjim premijerom Poljske.

“Čestitao sam gospodinu Tusku na izboru i izrazio uvjerenje da ćemo nastaviti uspješnu saradnju kao što smo imali s njegovim predhodnikom. Naše strateško opredjeljenje je da Republika Srpska i BiH pripadaju evropskoj porodici i da ćemo uložiti napore da dostignemo evropske standarde. Mi se trebamo takmičiti s razvijenim evropskim regijama, Štajerskom, Lombardijom, Bavarskom, a građani zaslužuju evropske plate, penzije, slobodu i pravo na pravdu”, istakao je Borenović.

Razgovarao je i s mandatarom buduće austrijske Vlade Sebastianom Kurzom:

“Kurz je dokazani prijatelj PDP-a i Republike Srpske, što je pokazao i posjetom Banjoj Luci prije nekoliko godina. I tokom ovog Kongresa pokazalo se koliko je važno što PDP-e ima snažne partnerske odnose s najznačajnijim evropskim strankama i zvaničnicima. Potvrđeno je naše opredjeljenje evropskom putu, ali i da smo uvaženi partner u okviru političke porodice EPP-a koja kreira političke procese u Evropi. To je put za budućnost”, istakao je Borenović.

Iz PDP-a je saopćeno i da je imao srdačan susret s premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisem, čija je stranka Nova demokratija jedan od najdugovječnijeh partnera PDP-a, a tokom kojeg je istaknut značaj ne samo prijateljskih odnosa dvije stranke, nego i naša dva naroda.

Borenović je tokom Kongresa EPP-a razgovarao i s izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i mnogim drugim evropskim zvaničnicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad