Ivo Komšić: Kako je kamen iz Vijećnice završio u spomeniku Holbrookeu

Vijesti 21. nov 201915:29 > 21:46
N1

Ivo Komšić, učesnik pregovora u Dejtonu 1995. godine za N1 je otkrio kako je kamen iz sarajevske Vijećnice završio ugrađen u spomeniku Richardu Holbrookeu, američkom diplomati, koji je bio posrednik u mirovnim pregovorima zajedno sa Warrenom Christopherom i Wesleyem Clarkom.

Komšić je rekao da amerikanci imaju značajan odnos prema tom mirovnom sporazumu, a objasnio je i zašto.

“Bio sam na 20. godišnjici Dejtona u Dejtonu. Organizovana je konferencija. Amerikanci su pet dana govorili o Dejtonu. Bio sam uvodničar tamo, samo Mate Granić i ja smo bili iz te grarniture (1995.), mnogi nisu bili jer su umrli do tada. Bili su sekretari Holbrookea, došao je i (Bill) Clinton”, rekao je.

“Oni smatraju da je to najveći uspjeh američke i svjetske diplomacije od II svjetskog rata do danas. Ne postoji nijedan oružani sukob u svijetu koji je zaustavljen konferencijom ili sporazumom osim u BiH. To je za njih vrhunac“, kazao je.

“Oni su veliki spomenik podigli Holbrookeu, gore, jedan most su nazvali njegovim imenom. Pored mosta su napravili to lijepo, a ja sam, pošto sam tada bio gradonačelnik, poslao jedan kamen iz Vijećnice. Važan kamen sa ornamentikom, poslao sam da se ugradi tamo. Oni misle da je to veliki uspjeh”, kazao je Komšić za N1.

Wikimedia

Zbog toga – tvrdi gost N1, SAD neće dozvoliti urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ovo što se insistira na Dejtonu 2, na vraćanju nazad – ma nema vraćanja nazad. Aminovao je sve visoki predstavnik i to je završena priča”, poručio je.

Institucija visokog predstavnika u BiH je vrlo važna dejtonska figura, poručuje sagovornik N1.

“On je predstavnik međunarodne zajednice, koji je u neku ruku iznad naše politike. Tamo piše da je on jedini mjerodavan tumač Dejtona i držanje slova Dejtona. On može donijeti i poništiti zakon. To mu je i obaveza da se bavi time, jer imate prava onoliko koliko imate obaveza”, ispričao je Komšić.

U Dejtonu postoje modaliteti kako da se usavršava država, da bude mnogo demokratičnija, ali kao problem vidi to što mnogi bh. političari koji komentarišu Dejton – taj dokument nisu pročitali.

Pogledajte kompletnu emisiju: 

Danas se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Wright-Patterson u Daytonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Warrena Christophera, a, osim njega, glavni američki posrednici bili su Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, 21. novembar, U RS je praznik i neradni dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad