James Pardew za N1: Koja je najveća greška Daytonskog sporazuma

Vijesti 21. nov 201918:17 > 20:25
N1

Na 24. godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u čijem je postizanju učestvovao kao član tima Richarda Holbrookea, ambasador James Pardew, poručuje kako je najveća greška istog što je dao velike ovlasti entitetima u Bosni i Hercegovini.

“Daytonski sporazum zaustavio je rat u Bosni i Hercegovini i donio mir, to je bio politički kompromis. Njegova najveća greška je što je entitetima u BiH dao tako velike ovlasti”, kaže Pardew za N1.

Pardew koji je u periodu od 1995. do 2008. aktivno učestvovao u postizanju mira u Bosni i Hercegovini, pregovorima ‘face to face sa Slobodanom Miloševićem i koautorovao Ohridski sporazum danas na Balkanu vodi dobre i loše stvari.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina Pardew upozorava na ulogu Srbije i Rusije u Republici Srpskoj, ali i na to da sve velike sile koje žele imati uticaja na Balkanu i u BiH moraju biti pozitivno orijentisane ili im ne treba dati pristup.

“Nijedan lider u Bosni i Hercegovini nije više ili manje odgovor za trenutno stanje od nekog drugog lidera i građani trebaju imati najveću odgovornost u kažnjavanju njihovog rada ili nerada” poruka je ovog iskusnog diplomate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad