Predviđali 15, a Dayton preživio 24 godine

Vijesti 21. nov 201919:08 > 19:39
N1

Bosna i Hercegovina je u vrtlogu snaga koje kroz Daytonski sporazum žele da stvore napredak države, ali i onih koji traže prostora da na sadržini Aneksa 4, odnosno Ustava BiH, pokušaju realizirati ratne ciljeve političkim sredstvima, poručio je Miro Lazović. Objasnio je i da BiH nije zajednica dva entiteta kao što često govori Milorad Dodik koji pokušava sljedeće.

“Kao da su dva entiteta postojala a onda su napravili BiH, a upravo je obrnuto. To je nešto što se naslanja na politiku, ne zvaničnu, srpskih akademika koji su prije 7, 8 godina donijeli još jedan program SANU-2 u kojem se jasno precizira kako i na koji način destruirati BiH. I mislim da se Dodik u ovom vremenu iza nas striktno vodi tim uputama”, kazao je Miro Lazović, jedan od učesnika mirovnog procesa u Daytonu.

S druge strane, mišljenje pravnika iz RS-a je da su u sporazumu napravljene nedovoljno jasne norme u Ustavu BiH, ali i drugim aneksima. Posebno je, kako su kazali, sporan Aneks 10 koji se odnosi na ulogu visokog predstavnika. Bilo bi opasno, rekao je Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta UIS-a da bilo ko nasilnim putem pokuša da nemetne bilo kakve promjene:

“Od zahtjeva za otcjepljenjem, do zahtjeva za unitarizacijom odnosno regionalizacijom BiH pa do zahtjeva za trećim entitetom. Tako da mislim kada govorimo o primjeni Daytona i Ustava BiH, moramo osvjetliti maksimalističke ciljeve sve tri nacionalne političke elite. Ne smijemo se ograničiti na jednu od njih, niti se fokusirati. Mislim da time samo produbljujemo političku krizu.”

Kriza je 24 godine, jer se nismo pomjerili od Daytona do danas, mišljenja je prvi predsjednik Federacije BiH i član prvog poslijeratnog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine Krešimir Zubak. Tada nije želio parafirati Daytonski sporazum, ali je potpisao odluku nakon što je Parlament Federacije prihvatio takav sporazum. Pojašnjava da između ostalog BiH nije provela presude suda u Strazburu koje bi djelimično korigirale ono što u Ustavu BiH nije u skladu sa konvencijama o temeljnim ljudskim pravima:

“Sad je bilo aktuleno pitanje oko Godišnjeg nacionalnog plana za priključenje NATO savezu. Iako postoje i odluke Predsjedništva ranije i zakonske odredbe koje idu u tome pravcu, osporeno je to u entitetu RS iako to nije nadležnost entiteta.”

A evo šta kažu američki učesnici u Daytonskim pregovorima.

“Dok je Daytonski sporazum zaustavio rat. Nije riješio političke probleme, to je bio politički kompromis. I iskreno, po meni, najveća greška Daytona je ono što se nije moglo izbjeći, jeste stvaranje ovih moćnih entiteta Federacije i Republike Srpske”, rekao je James Pardew, učesnik Daytonskih pregovora.

Svjedoci Daytona prepričavaju da je pokojni Richard Holbrooke bio svjestan da ovakav Daytonski sporazum ne može izgraditi stabilnu i prosperitetnu BiH. Tada je Holbrooke rekao da će BiH najmanje 15 godina morati se održati sa ovakvim Ustavom, mada sporazum se održao i skoro deceniju nakon toga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad