Konaković o Zavodu Pazarić: Brutalnost realnog stanja ovog društva

Vijesti 22. nov 201909:57 > 10:02
N1

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, za N1 je komentarisao stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, nakon što su se pojavile zastrašujuće fotografije vezivanja djece za namještaj i radijator.

“Nažalost svjedočimo jednom strašnom događaju u kojem smo mogli vidjeti svu brutalnost realnog stanja u kojem se ovo društvo nalazi. Nažalost, Kanton Sarajevo nije nadležan za funkcionisanje ove ustanove. Mi tamo imamo najveći broj štićenika, čini mi se oko 40 posto, ti ljudi dolaze iz KS i mi uredno izvršavamo sve obaveze. One nisu male finansijski, ali mi to sa zadovoljstvom radimo kako bi ta ustanova funkcionisala. Nemamo nikakvu nadležnost kad je riječ o izboru ljudi, niti nadzoru ove ustanove i zadovoljan sam kako je Vlada (KS) reagovala ljudski u stvari za koju nismo nadležni”, kazao je.

Konaković kaže da je prije ovih događaja imao sreću da upozna ljude iz Pazarića.

“Imali smo zajednički susret prije nekoliko mjeseci i ovaj novi direktor je izrazio neke svoje želje, od kojih je izdvojio autobus-minibus, kojim bi mogli obavljati neke svoje aktivnost i sa ministrom Garibijom i Vladom smo vrlo brzo našli potrebnih 120 hiljada KM da pomognemo i olakšamo život tamo mimo svih ovih redovnih davanja. Vidjeli smo po njegovim nastpima da tamo ima puno problema, ali nažalost ove slike koje je kolegica Ćudić objavila su ogolile tu priču”, kazao je.

Konaković smatra da treba razbuditi društvo, da se mnogo ozbiljnije posveti riješavanju ovog i sličnih problema.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad