Nakon pritiska javnosti: Smijenjena uprava Zavoda u Pazariću

Vijesti 22. nov 201911:48 > 11:51
N1

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donesena je odluka o smjeni Upravnog i Nazdornog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, kao i direktora ove institucije Redžepa Salića, potvrđeno je za N1 iz Vlade FBiH.

Vlada Federacije BiH je na sjednici, koja je počela danas, razmatrala nekoliko informacija s predloženim zaključcima koji se odnose na stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Smijenjena je kompletna uprava Zavoda Pazarić na čelu s direktorom Redžepom Salićem. Osim toga, smijenjen je i Upravni odbor Zavoda koji čini pet članova Janja Milinković, Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić.

Vlada je opredijeljena da članovi novog menadžmenta i Upravnog i Nadzornog odbora ovog zavoda budu isključivo stručni kadrovi.

Federalna vlada je, također, danas razmatrala informacije Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i nalaz poreznih inspektora, koje se odnose na nadzor nad radom Zavoda u Pazariću, te donijela više zaključaka s ciljem sređivanja stanja u ovom zavodu, ali i u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, saopćeno je.

Podsjetimo, pritisak javnosti na nadležne da se riješi pitanje u Zavodu u Pazariću je uslijedilo nakon što je na pres-konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH zastupnica Sabina Ćudić objavila zastrašujuće fotografije na kojima su prikazana djeca zavezana za radijatore i namještaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad