Protesti kod zgrade Vlade FBiH: Kad progovorite, onda vam izbace dijete iz škole

Vijesti 22. nov 201912:12 > 12:19
N1

Građani su se i danas okupili ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine te čekaju šta će poručiti nadležni.

Nakon što je na sjednici Federalne vlade smijenjen Upravni i Nazdorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, kao i direktor ove institucije Redžepa Salića, okupljeni građani čekaju dalji tok razvoja događaja.

Kako javlja reporter N1 sa mjesta događaja, građani pristižu a saobraćaj je na ovoj dionici blokiran.

Prisutnim građanima se obratila jedna majka koja je kazala kako se nada da njeno dijete neće završiti u Pazariću i da smatra da nije dovoljna smjena odbora, već žele da odgovorni krivično odgovaraju za sve ove godine.

N1

Jedan od roditelja djeteta s posebnim potrebama, koje ide u Vladimir Nazor, obratio se prisutnima te rekao kako ni juče ni danas nije niko došao iz tog centra.

Šestu godinu nemamo direktora centra Vladimir Nazor. I gore stvari se dešavaju po ovim centrima. Kad progovorite, onda vam izbace dijete iz škole. Imam dokumentaciju u kojoj piše da moje dijete može ići i na fakultet, a ja sam ovih dana tražio da ga ne izabce iz škole. Šta sa njim kad navrši 21 godinu – Pazarić ili grob. Imam 61 godinu i mogu umrijeti kad god. Moja supruga morala je napustiti posao jer su joj rekli da dijete neće moći ići u školu. Radila je u firmi pola radnog vremena, ali ni to nije mogla. Trebate znati da 80 posto djece sa posebnim potrebama su rastavljeni roditelji i djeca završavaju kod majki koje nemaju primanja. Na izborima trebamo ovakve proteste praviti i ne birati ovakvu vlast“, poručio je otac djeteta sa posebnim potrebama na protestu.

Okupljenima se obratila majka 38-godišnje djevojke za koju je rekla da je doživotno dužna da je prati i čuva, ali se zapitala šta onda ako bude je morala dati u Pazarić.

Ako moje dijete budem morala dati na čuvanje, kako će se ophoditi prema njoj? Da li će imati sreću da bude sa dobrim ljudima ili na ovako jedan gvantanamski način i grdno jadno zavezana. Znam da djecu sa posebnim potrebama mora nekada vezati, ali kako? Svako dijete bez obzira koliko je bolesno i ne zna reći šta misli, svaki zagrljaj je za njega veliko koliko kuća, koliko nebo. Sve ove koji su krivi ja bih strpala u Pazarić i zavezala i bacila im komadić hljeba. Voljela bih da vidim toga ko je svezao jedno od djece i da mu pogledam u oči i da vidim da li on meni može pogledati u oči“, izjavila je ova majka.

N1

Na današnjem skupu je prisutno stotinjak građana, najviše roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, koji poručuju kako smjene nisu dovoljne. Traže utvrđivanje istine i krivičnu odgovornost svih osoba koje du dovele do toga da se pokaže da li su fotografije koje je Sabina Ćudić objavila istinite.

Roditelji kažu da odavno imaju saznanja o teškim i nemilim scenama, i to ne samo u Zavodu u Pazariću, nego i durgim ustanovama.
Žele istragu i da se procesuiraju oni koji su odgovorni za ovakvu sitauciju.

Prisutni roditelji i danas, kao što su juče, pričali su svoju životnu priču, svoju sudbinu, a govorili su i o preprekama sa kojima se svakodnevno susreću u ovom društvu.

Okupljenim građanima se obratila i Mirsada, majka 17-godišnjeg dječaka koji je invalid sto posto i u kolicima je te kazala kako su je nakon jučerašnjeg iznošenja svoje priče u javnosti svi portali prenijeli njenu priču.

Dobila sam bezbroj poruka o tome treba li mi pomoć. Lijepo sam im se zahvalila, ali meni treba pomoć od moje države. Ja sam državljanin BiH, ja sam majka hrabra, ja sam majka koja ide uzdignute glave i ne dam da me iko ponižava. Trebamo mi građani da smo više angažovani. Šta je sa građanima, zašto šutimo? Tražim da se zakon promijeni, da se sistem promijeni”, izjavila je Mirsada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad