Ministar Vesko Drljača o smjeni direktora Zavoda u Pazariću

Vijesti 22. nov 201913:06 > 13:20
N1

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i federalni ministar obrazovanja i nauke Elvira Dautbegović obratili su se javnosti nakon održane sjednice Vlade FBiH na kojoj je odlučena smjena uprave Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine.

“Razmatrane su informacije o stanju u Zavodu. Kao građanin, kao ministar šokiran sam činjenicama i navodima koji su iznijeti. Radi se o šokantnim stvarima pogotovo jer su u pitanju djeca sa mentalnim problemima. Odnos koji moramo graditi prema njima moramo graditi na humaniji način. Želim naglasiti da Vlada FBiH nije dobila zvaničan dokument u kom se ukazuje na povrede i zloupotrebe u pogledu načina tretmana njih. Zahvaljujemo Sabini Ćudić ali smatramo da to nije na etičan način urađeno. Sve informacije koje sa daju u javnosti treba temeljito preispitati i utvrditi da li su i gdje su zatajaile nadležne službe”, govori Drljača.

Uprkos tome što su novinari više puta tražili obrazloženje razrješenja dužnosti direktora Zavoda Redžepa Salića koji je prvi ukazao na nepravilnosti, Drljača odgovara samo:

“Prijedlog je bio da se ide na smjenu Upravnog i Nadzornog odbora, ali je Vlada donijela ovakvu odluku.”

No, kaže:

“Smjena je samo jedan procesni oblik. Nadležni organi sprovode istražne radnje i sve što se utvrdi biće procesuirano.”

Ministar obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dautbegović ističe:

“Nikad se ne bavimo preventivom, uvijek posljedicama tako da smo danas u preporuke uvrstili i ostale ustanove da se ne bi dogodilo ovo što nas sve zabrinjava. Moramo raditi definitivno na kadru.”

Vlada FBiH donijela je nekoliko zaključaka među kojima je i smjena kompletne trenutne uprave u Pazariću. Zadužila je federalno Ministarstvo zdravstva da izvrši nadzor u socijalnim ustanovama, naredila inteziviranje saradnje sa međunarodnim organizacijama poput Save the Children te naložila Finansijskoj policiji, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Poreznoj upravi BiH da u roku od tri mjeseca istraže finansijsko poslovanje u nekoliko centara, mneđu kojim nije JU Pazarić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad