Dogovor u Predsjedništvu BiH produbio jaz između opozicije i vlasti u RS

Vijesti 22. nov 201916:49 > 18:37
N1

Program reformi još nije poslanu Brisel, niti je za Bosnu i Hercegovinu aktiviran MAP, ali ovaj dokument ne prestaje da izaziva burne političke reakcije. Iz SDS-a traže da se o njemu izjasni Narodna skupština Republike Srpske, dok u SNSD-u ponavljaju da Program reformi ne prejudicira članstvo u NATO savezu. Dragan Čović očekuje da će se u idućih 15-ak dana steći uvjeti da dokument bude proslijeđen u NATO, a Šefik Džaferović i aktivaciju MAP-a.

Program reformi i dalje se čuva u strogoj tajnosti u državnom Predsjedništvu, pod ključem. Čeka se da dokument bude poslan u sjedište zapadne Alijanse. Je li to ANP, ili nešto drugo, nije sasvim jasno, ali Šefik Džaferović smatra da će biti dovoljno da NATO aktivira MAP.

“Jednoglasno smo sva tri člana Predsjedništva usvojili Program reformi, koje su podržale sve zemlje svijeta, koje podržava, što je najvažnije, NATO savez”, kaže Džaferović.

Samo članovi Predsjedništva i uži krug ljudi znaju sadržaj dokumenta, kaže Nebojša Radmanović, uvjeren da je glavnina Programa bazirana na reformi Oružanih snaga.

“Nisam ga ni ja pročitao, iako poslije razgovora sa predsjednikom Dodikom znam o čemu se radi i kako to otprilike izgleda. Više od drugih stvari, najviše se govori o reformi Oružanih snaga. Predlog obrane koji je usvojen, neodgovarajući je za ovu priliku”, tvrdi Nebojša Radmanović, SNSD.

Više detalja ima Boris Brezo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad