Stevandić: Iz razgovora sa Dodikom, nema problema za Republiku Srpsku

Vijesti 22. nov 201918:31 > 18:33
N1

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, za N1 je rekao da se nada kako će dokument Programa reformi uskoro ugledati svjetlost dana - ali da vjeruje da u njemu nema nikakvih problema za Republiku Srpsku. Kazao je da ne razumije zbog čega burne reakcije opozicije u tom entitetu i politička prepucavanja.

“Nadam se da ćemo uskoro vidjeti taj dokument. Iz razgovora sa Dodikom, koliko je meni poznato, nema problema za Republiku Srpsku. Možemo reći da je to koicidencija sa formiranjem nove vlasti. Jedna garnitura odlaskom želi da napravi paniku, da upotrijebi mnogo bubnjeva da napravi buku – možda je to razlog histeričnog odnosa i prepucavanja”, poručio je Stevandić na pitanje oko polemike koje se stvorila oko Programa reformi, dokumenta koji će biti upućen u Brisel.

Istakao je kako Predsjendištvo, institucije BiH i NSRS rade zajedno i ako nema povjerenja nema ni političke budućnosti.

“Imam vjere u ono oko čega sam razgovara sa Dodikom, logička formula je u 84. članu zakona – gdje piše da će sve strukture poduzeti sve da BiH ide u NATO. Tu je sadržan i pasus gdje se kaže da će sva buduća opredjeljenja donositi nove odluke. To znači da je napravljena jedna vrsta ustupka RS, jer ako će se nove odluke donositi – stare nisu na snazi”, poručio je Stevandić u programu N1.

Za donošenje novih odluka potrebna je saglasnost entiteta i naroda, a po sadašnjem važećem Ustavu – BiH nije niti u jednom vojnom savezu.

“Ako nema potpune saglasnosti, onda ide preglasavanje. Onda Dodik saziva NSRS i nema izmjena ni Ustava ni zakona u tom pravcu zbog izglasane vojne neutralnosti 2017. godine”, kazao je Stevandić.

“Nemam razloga da sijem sumnje za nešto što nisam vidio, ali sarađujemo na ovim pitanjima”, istakao je gost N1.

“Priča je o tome da će se donositi nove odluke, a moraju ako će se mijenjati Ustav. NSRS je legitiman organ i po svim važećim pravilima, Dodik ako bude preglasan, ne samo za ovakva krupna pitanja, nego i za druga, NSRS će dvotrećinskom većinom staviti to van snage”, poručio je.

On je podsjetio na izjavu Bakira Izetbegovića koji je kazao da ako RS neće u NATO – BiH ne može u NATO.

“A ako BiH neće, ne možemo ni mi u asocijaciju sa Kinom, Rusijom, zemljama BRIC-a. Tumačenja su zasnovana na političkim promjenama. Savez za promjene hoće da napravi puno buke, drže tenzije u NSRS, to mi je razumljivo iako to ne opravdavam”, rekao je.

Stevandić je ponovio kako se nada da će taj dokument uskoro biti objavljen i da će se o njemu razgovarati mnogo trezvenije.

“Tegeltija će biti potvrđen za mandatara, pa će tenzije da splasnu”, rekao je.

“Naša budućnost oko NATO-a je jasna, bez saglasnosti nema NATO-a, a RS dobro sarađuje sa NATO-om. Sa tim je saglasna i Rusija i ne vidim zašto da pravimo famu oko dlake u jajetu”, poručio je Stevandić za N1.

Nenad Stevandić je tokom gostovanja kazao da je SDS “sjekao granu na kojoj sjedi RS”.

“Ali nije to jedina grana, kada je grana pala, SDS je pao na dno, a mi smo prešli na drugu granu. Htjeli su da ostanu na funkcijama u Sarajevu. Naučio sam da u BiH ne treba ništa nikome do kraja vjerovati. Prvo treba Tegeltija da bude potvrđen, da se objavi dokument, pa ćemo da se uhvatimo u koštac sa ozbiljnim stvarima”, naveo je.

Prema njegovom mišljenju potrebno je krenuti boljim pravcem ekonomskog napretka, i da je to mnogo bolje od liječenja frustracija izbornih gubitnika.

PDP i SDS su optužili SNSD za izdaju zbog usvajanja dokumenta, ranije je SNSD optuživao njih za izdaju – Stevandić je to ocijenio frustrirajućim tonom, ali je i rekao kako će splasnuti sve to narednih sedmica.

“Ja to sve razumijem, ali ne opravdavam”, naveo je. Stevandić.

Poručio je i to kako treba iskoristiti sve mogućnosti da zemlja bude pomirena, i da sve veze treba iskoristiti za razvoj države.

“Ekonomija, ekonomija, ekonomija, zar to nije dobro što je rekao Tegeltija. Pokazalo se da je blokadu držalo Predsjedništvo zbog imenovanja komisija i mandatara”, rekao je.

Rekao je i to kako je SDA imala planove za novu većinu da bi poravnala odnose i došla na vlast u nekim kantonima, ali je poručio da vlast u FBiH nije formirana – te da se zbog toga ne može kriviti ni on niti bilo ko iz Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad