Članovi boračke populacije u Domu mladih obilježili Dan državnosti

Vijesti 22. nov 201919:20 > 19:22
Općina Centar

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Općina Centar Sarajevo je u petak 22. novembra u Domu mladih Skenderija, organizovala druženje na kojem su prisustvovale porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i nekoliko stotina boraca Armije i MUP-a RBiH.

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je istakao da fašizam u našoj domovini nažalost još nije pobijeđen.

“Mi se i dalje moramo boriti protiv fašizma, ali nećemo se umoriti. Naša okupljanja ovakvog tipa će biti tradicionalna svake godine u isto vrijeme. Da ne bi neko ispisivao historiju koja nema veze sa istinom onda mi moramo zapisivati i govoriti. Ukoliko ne budemo mi pisali obezbjedićemo prazan prostor i dobićemo još nekog Petera Hankea. Moramo bilježiti važne događaje, datume i ličnosti. Svi oni koji su dali doprinos odbrani BiH moraju biti dio naše svakodnevnice. Zato ćemo mi u narednim danima odati počast Paddy Ashdownu, Tadeuszu Mazowieckom, Aloisu Mocku i Mustafi Hajrulahoviću Talijanu. Uskoro će biti izrađene njihove biste i postavit ćemo ih na najprometnijim šetnicama u općini Centar”, istakao je načelnik Ajnadžić.

Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar

Predsjednik Upravnog odbora Koordinacije boračkih udruženja Općine Centar Enver Krluč se zahvalio prisutnim što su uveličali večerašnji skup.

“Dragi prijatelji, nikada ne smijemo zaboraviti kako je nastajala naša domovina, kako su se Sarajlije goloruke branile od tada treće vojne sile u Evropi. Kao što ne smije izblijediti sjećanje na naše najhrabrije i najbolje sinove, tako ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice. Zajedno sa lokalnom zajednicom realizujemo različite projekte, izgradili smo spomen obilježja, u kontinuitetu podržavamo najugroženije boračke porodice, stipendiramo djecu boračke populacije i realizujemo niz projekata namijenjenih pomoći ovoj populaciji. Nećemo stati na tome. Uložit ćemo dodatne napore u budućnosti i obećavam da ćemo branitelje lokalne zajednice još snažnije podržati novim projektima. Također, kao Koordinacija boračkih udruženja dajemo snažnu podršku općinskom načelniku i Vijeću u naporima da zajedno sa nama podignemo standard života boračke populacije”, naglasio je Krluč.

Ovom prilikom uručene su i 63 jednokratne novčane pomoći pripadnicima boračke populacije, a koje je obezbijedila Općina Centar Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad