Inspekcijski nadzor o imenovanju Mlinarević zatražio zamjenik ministra Brkić

Vijesti 22. nov 201920:14 > 20:16
N1

Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadorke Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj Martine Mlinarević zatražio je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar, niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Zamjenik ministra je dopis Upravnom inspektoratu Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi.

Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora, čija je to isključiva ustavna nadležnost. MVPBiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost da onemogućava ili usporava Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obaveza u skladu sa Ustavom BiH.

NAP

Nakon svih provedenih procedura ambasadorka Martina Mlinarević Sopta dobila je agreman od Republike Češke, a po pitanju nesaglasnosti njenog stepena obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MVPBiH sačinjena je zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH.

Nesporazum u vezi s adresom s koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVPBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad