SDA: Forto napravio skandal u Novom Sadu, ponizio državu BiH

Vijesti 24. nov 201909:35 > 09:38
Vlada KS

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije najoštrije osuđuje odluku premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da uoči 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ide u Srbiju na poklonjenje i ponižava državu Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je danas iz SDA.

Kako navode iz SDA, skandalozno je da je Forto na sastanku sa premijerom Vojvodine Igorom Mirovićem u podaničkom tonu pozivao na ”povezivanje”, ”jer upravo je Mirović poznat po propagiranju velikosrpske politike usmjerene protiv teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”.

”Podsjećamo na Mirovićevu izjavu da će na Republiku Srpsku gledati kao na svoju državu, o čemu Forto nije rekao ni riječi. Činjenica da je Forto pokazao podanički odnos prema Miroviću, kao i da se slikao sa njime, samo uz srpske zastave i grb sa dvoglavim orlom i četiri «s», a da nije tražio zastavu države BiH, potpuno je zapanjajuća. Takvu stvar nikada nijedan premijer KS nije uradio”, saopćeno je iz SDA.

Institucije Bosne i Hercegovine trebaju sarađivati u regionu, ali nikada uz podanički odnos i nipošto po cijenu ponižavanja države Bosna i Hercegovina, navode iz SDA.

‘Skandalozno je da se Forto, nakon puštanja filma na TVSA u kojem se negira genocid, i odbijanja podrške gradnji spomeniku Safetu Zajki i herojima Armije RBiH na Žuči, sada ponizno odnosi i prema propagatorima velikosrpske politike.

Zbog toga što je uoči 25. novembra, ponizio državu Bosnu i Hercegovinu, Edin Forto mora odmah da uputiti javno izvinjenje svim građanima Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz SDA.

Podsjećamo, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica učestvovali su na 4. Regionalnom forumu mladih lidera koji se održava u Novom Sadu. Sve prisutnija pojava odlaska mladih iz svojih matičnih država izdvojila se kao jedno od glavnih pitanja današnjih panela, ali i Foruma u cijelini, i kako se moglo čuti, dobra komunikacija među zemljama Zapadnog Balkana je ključna za umanjivanje te negativne pojave koja je zastupljena u čitavom regionu, saopćeno je ranije iz Vlade KS.

Premijer Forto bio je govornik na panelu “Lideri koji definiraju budućnost, budućnost koja definira lidere”, na kojem je učestvovao i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj, koji su se osvrnuli na problem odlaska građana svih generacija iz cijele regije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad