Bosna i Hercegovina (ne) može se zaobići u regionalnim procesima

N1

Gdje se Bosna i Hercegovina nalazi regionalno? Susjedi često govore kako poštuju naš teritorijalni integritet, pa tako i predsjednik Srbije, koji navodi kako njegova zemlja mnogo investira u entitete Republika Srpska. U našoj državi pojedini su stava da regionalno imamo prividno dobre odnose sa susjedima, ali da se čini kako uživamo u tome da se pojavljuju skandalozne vijesti.

Srbija može biti konkstruktivan partner Bosni i Hercegovini, rekao je predsjednik ove zemlje Aleksandar Vučić u intervjuu za francuski Le Figaro. Regionalno, BiH se spominje kao prijatelj i partner, šta je u praksi?

“Srbija čini sve što može da bude veoma konstruktivni partner BiH, kao što to čini i sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Srbija mnogo investira u Republiku Srpsku, ali priznaje teritorijalni integritet BiH”, poručuje Vučić.

Nekadašnji državni šef diplomatije Zlatko Lagumdžija smatra da bi Predsjedništvo BiH trebalo da bude inicijator novih regionalnih događaja. Umjesto što se prave “Mali Schengeni” u kojima BiH nema, treba inicirati susrete lidera Zapadnog Balkana u kojima bi se postizali dogovori važni za sve zemlje regije.

“Jer u mjeri u kojoj ne bude dogovora u regionu, čitav region će kliziti nazad i ni jedna zemlja u regionu neće biti pobjednik. Neće ni naši susjedi koji se nalaze u EU biti pobjednici, ukoliko region ne krene naprijed. Neće ni naši prijatelji koji su brži i bliži EU, pa i oni koji su u NATO-u, a nisu u EU, biti pobjednici, ukoliko se ovdje nešto zajedno ne dogodi”, zaključuje Lagumdžija.

Ipak, aktuelna vlast kaže da se Bosna i Hercegovina ne može zaobići u regionalnim procesima, bez obzira što se u “Malom Schengenu” ne spominjemo.

“Nas interesuje permanentan mir, dugoročna stabilnost i stvaranje uvjeta za ekonomski prosperitet. Ne treba biti naivan i vjerovati da je bilo koja regionalna inicijativa odmah bazirana isključivo na ekonomskim razlozima ili pokrenuta zbog ekonomskih razloga”, kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH (12.11.2019).

Pojedini su mišljenja da se u našoj psihologiji privikavamo na loše vijesti. Pa kada se čuju izjave regionalnih lidera u kojima se spominje BiH ili je uopšte nema, otvaraju se velike priče, nacionalne i etničke emocije.

“I kad sve to splasne, opet ostajemo ovdje usamljeni u svojoj balkansoj baruštini sa svojim vođama, liderima, lošim idejama i ideologijama. Nekako bi trebalo okrenuti stvari u pozitivnom smjeru, pronalaziti u ovim evropskim i regionalnim procesima neke vrijednosti koje će nam pomoći da živimo bolje”, ocjenjuje Senadin Lavić, Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Ideje za bolje međusobno funcionisanje u regiji postoje, potrebno ih je samo početi primijenjivati. Za početak izbjegavati retoriku koja bi narušila, kako često govori lideri regije, dobrosusjedske odnose.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad