Priča iz grada u kojem je obnovljena državnost BiH

Vijesti 24. nov 201918:56 > 19:13
N1

Na mjestu prvog zasijedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, uoči 25. novembra, danas antifašisti iz različitih dijelova države. Ipak, jedinstvenog dogovora između antifašističkih udruženja u Bosni i Hercegovini, o načinu obilježavanja godišnjice ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, ove godine nema.

Nekoliko stotina članova antifašističkih udruženja iz Sarajeva, Vogošće, Tešnja, Gornjeg Vakufa, Jajca i drugih gradova, uglavnom iz Federacije Bosne i Hercegovine, stigli su u Mrkonjić Grad, položili vijence i podsjetili na tekovine ZAVNOBiH-a.

“Jedan od najznačajnijih datuma u novijoj povijesti BiH. Mi se ovdje vraćamo na prošlost, čuvamo tradiciju i običaje, i najbolje tekovine Drugog svjetskog rata”, priča Fadil Jahić, Žepče.

“To je nešto najvažnije za našu državu i to bi trebalo da obilježavaju svi građani Bosne i Hercegovine”, dodaje Dževad Dedić, Gornji Vakuf.

“Sjećam se susreta sa Titom, ja sam bio zadužen za otvaranje hotela, Dom ZAVNOBiH, Fabrika Nova i sjećam se dobro i kad ovo sve slušam naježim se. Je l’ moguće da je to sve prošlo”, pita seHidajet Zijajo, Jajce.

Proteklih godina godišnjicu ZAVNOBiH-a su zajednički organizovali predstavnici SUBNORA iz Republike Srpske i SABNORA iz Federacije BiH. Međutim, dok je za jedne 25. novembar istorijski važan datum, za druge je Dan državnosti. Ove godine predstavnika SUBNORA nema, a iz Banjaluke stigla je nekolicina predstavnika Udruženja Josip Broz Tito.

“Tu smo zbog ovoga, ovo je petokraka moga ćaće Miloša, borca Pete kozaračke brigade koji je oslobađao ovaj grad. Pet puta je ovaj grad oslobađan u Drugom svjetskom ratu, jedno od oslobađanja je bilo i obezbjeđenje da se ovdje održi ZAVNOBiH”, otkriva Mirko Raca, Udruženje J.B. Tito.

Iz SABNOR-a kažu da kontaktirali predstavnike SUBNOR-a ali da nisu pristali uzeti učešće u organizaciji ovog događaja.

“Ima ljudi antifašista iz RS koji su danas ovdje, ali organizovano nisu jer su naše kolege, za koje hoćemo da vjerujemo da baštine iste ideje, pod pritiskom vlasti”, tvrdi Sead Đulić, SABNOR.

Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, održano je 25. novembra 1943. godine. Bila je to konstitutivna sjednica u prisustvo 141 delegata i ZAVNOBiH je postao najviši organ vlasti i potičko predstavništvo Narodno oslobodilačkog pokreta, a BiH je postala zbratimljena zajednica Srba, Hrvata i Muslimana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad