''Ništa u Bosni i Hercegovini nije srpsko osim naziva Republika Srpska''

Vijesti 25. nov 201910:15 > 10:23
N1

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, kazao je danas da je ''svaki pedalj Bosne i Hercegovine zajednički'' i da ''ništa nije srpsko osim naziva Republika Srpska''.

Lider SDA rekao je to komentarišući jučerašnju izjavu člana državnog Predsjedništva Milorada Dodika koji je rekao ”da Bošnjaci moraju da znaju da BiH nije njihova, a RS je isključivo naša”.

‘Svaki pedalj ove zemlje je zajednički, ništa u Bosni i Hercegovini nije srpsko osim naziva Republika Srpska, a ne znam hoće li i to ostati ako gospodin Doik nastavi s ovakvim izjavama. Čestitam ovaj veliki dan, rođendan Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina ide u pravom smjeru, ove sedmice smo napravili jedan bitan korak, ova zemlja je svakim danom sve jača. Postoji hiljadu godina i postojaće još hiljadu – uvjeren sam”, rekao je Izetbegović danas.

Potom je komentarisao dogovor o Programu reformi BiH.

Ne bih htio nikoga da sabijam u ugao, mi smo pozvani u decembru prošle godine da podnesemo prvi ANP i na bazi njega je urađen ovaj materijal. TIm dokumentom je deblokiran NATO put BiH koji je dugo bio u zastoju, deblokirana implementacija reforme odbrane, deblokiran proces rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, formiranja nove strukture vlasti. To je jedan dobar dokument. Zahvaljujem se gospodinu Dodiku što je uradio takvu stvar’‘, naglasio je on.

Podsjećamo, Dodik je u razgovoru za Russia Today rekao da Srbi ne vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu, što je osnovni problem, te da “Republika Srpska ostaje posvećena svojoj autonomiji i da želi da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad