Novo obećanje, Čović ponovo optimista: Vijeće ministara do kraja godine

Vijesti 25. nov 201916:45 > 16:46
N1

Dragan Čović ponovo je optimističan. Komisija će sutra podržati Zorana Tegeltiju za novog mandatara, novi saziv Vijeća ministara imaćemo nakasnije do božićnih blagdana, tvrdi lider HDZ-a.

“Na sutrašnjoj sjednici Komisije za pripremu izbora očekujem podršku za gospodina Tegeltiju, te na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma predloženi kandidat Zoran Tegeltija trebao bi dobiti mandat za predjedavajućeg. razgovarao sa sa nekim kolegama i ponovo sam optimističan. Mislim da će se proces formiranje Vijeća ministara BiH okončati do Božića, odnosno do novogodišnjih praznika”, kazao je Dragan Čović. 

Da li se iza reformskog paketa krije godišnji nacionalni program, odnosno ko je izgubio, a ko dobio, politička nadmudrivanja kako ih je nazvao, Čović nije želio komentirati. To je učinio odgovarajući na novinarsko pitanje, da li je BIH već u NATO-vom Akcionom planu za članstvo kako je to jučer ustvrdio i predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.

”Sve relevantne odluke koje se tiču NATO saveza – vrijede, dakle sve relevantne odluke koje su donošene u proteklom vremenu na bilo kojoj instituciji, od Vijeća ministara, Parlamenta i Predsjedništva, a to smo svi svaki put potvrdili. Mi smo i dalje dio svih onih snaga koje čine partnerstvo od ugroženosti, to su mirovne misije širom svijeta. Pitanje je koliko ćemo se brzo reorganizovati, a kada ćemo i hoćemo li ikada ući u NATO savez, to prije svega zavisi od institucija BiH koje će o tome odlučivati”, poručio je Čović.

Predsjedavajući BH predsjedeništva, podsjetimo komentirao je navode svog kolege Milorada Dodika kako dokument koji su usvojili ne znači aktivaciju MAP-a, s čim se Komšić nije složio.

“Bosna i Hercegovina u MAP-u je još od decembra prošle godine.U to se svako može uvjeriti ukoliko konsultuje zvaničnu web stranicu NATO-a. Dokument koji smo usaglasili, koji predajemo NATO-u shodno odluci koji smo donijeli je upravo onakav kakav treba da bude, i kakav se traži”, kazao je Željko Komšić.

“Poručujem narodu Republike Srpske, da je u ovom dokumentu otvorena vojna neutralnost. Da BiH ne ide učlanstvo. Da se ne prejudicira njen status. I da će sve odluke u tom pogledu morati ponovo da se donesu”, stav je Milorada Dodika.

Slično je danas ponovio i Bakir Izetebgović zahvalivši Miloradu Dodiku na deblokadi puta BiH u NATO.

“Ne bih htio nikoga da sabijam u ugao, mi smo pozvani u decembru prošle godine da podnesemo prvi ANP i na bazi njega je urađen ovaj materijal. Tim dokumentom je deblokiran NATO put BiH koji je dugo bio u zastoju, deblokirana implementacija reforme odbrane, deblokiran proces rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, formiranja nove strukture vlasti. To je jedan dobar dokument, dobar kompromis Zahvaljujem se gospodinu Dodiku na hrabrosti što je uradio takvu stvar”, kazao je Bakir Izetbegović. 

Zbog različitih tumačenja programa reformi, opozicija u RS zatražila je da NS RS sutra raspravlja o dokumentu koji je usaglašen u Predsjedništvu, no kolegij je je ovaj zahtjev danas odbacio. Ranije je poručeno kako će program reformi biti predstavljen javnosti tek nakon slanja u NATO štab u Brisel, ali i potvrde Zorana Tegeltije kao predsjedavajućeg Vijeća ministara,

IZ NATO-a štaba u Briselu ranije su pozdravili dogovor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine o formiranju vlade i nastavku saradnje s NATO-om. Također je poručeno kako saradnja ne znači i bilo kakav vid potencijalnog budućeg članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u te da Alijansa u potpunosti poštuje državni suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad