Zavirite u najbolju školu u BiH (VIDEO)

Vijesti 25. nov 201917:08 > 17:19
N1

Tehnička škola "Mihailo Pupin" u Bijeljini ove godine dobila je priznanje od Mreže savjeta učenika BiH za najbolju školu od 299 škola u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska. Školu pohađa više od hiljadu učenika raspoređenih u 38 odjeljenja. Među njima i zanimanja koja više niko ne želi upisivati poput stolara, bravara i zavarivača. Za razliku od drugih, ovoj školi ne nedostaje đaka.

U prvom razredu i budući stolari na praktičnoj nastavi. Kažu da je obrada drveta zanimljiv zanat.

“Imamo tri grupe po četvero. Imamo četiri drveta i svako od nas obrađuje po jedno drvo. Imamo razne alate. Djetlove, testere, stege koje stavimo da se uklopi i zalijepimo lijepkom”, kazao je Nemanja Pajić, učenik.

“Naučio sam kako treba da se siječe drvo, šta treba da se radi, kako dobijamo palete drva”, dodao je Mihailo Trišić, učenik.

U drugoj radioni, drvo se obrađuje uz pomoć moderne tehnologije koja zahtjeva pažnju i preciznost. Do stolara, zavarivači, zanimanje koje je danas jedno od najtraženijih.

“Naučio sam elektrolučno i CO2 za sada. Još malo na trećoj godini varit ćemo TIG postupak. To ćemo još da usavršavamo”, kazao je Dragan Grbanjević, učenik.

A znanja i vještine na metalu usavršava i završna godina smjera obrade metala i rezanja. Predrasude da je ovo muški posao, razbija Anđela.

“Naučili smo dosta operacija da radimo. Npr. skoro smo šarke za vrata pravili, sada pravimo navoje. Ma svega smo radili. Šarke najviše”, ispričala je Anđela Milanović, učenica.

Oni koji nisu ljubitelji ovih zanimanja, upisali su smjer informacionih tehnologija.

“Mislim da je ovo zanimanje budućnosti i nadam se da će ove četiri godine proteći bez problema. U početku jest teško ali kako vrijeme odmiče, svej lakše i lakše”, kazao je Milan Kačarić, učenik.

“Smatram da ćem u ovoj školi steći dobru osnovu za dalje, za studije, itd”, kazala je Gordana Petrović, učenica

Škola ima četiri struke, donosno, elektrotehničku, saobraćajnu, mašinsku, te šumarstvo i obradu drveta ali i 11 profilnih zanimanja. Kroz saradnju sa lokalnom zajednicom i apliciranjem na razne projekte, škola uspjeva nabaviti opremu, savremene mašine i omogućiti učenicima uslove za kvalitetno školovanje.

“Naši učenici su postigli vrlo zapažene rezultate. Često, skoro redovno je da naši učenici iz bilo kojeg predmeta na republičkom takmičenju, uzimaju neko od prva tri mjesta”, kazala je Rada Rodić, profesorica.

“Pratimo savremene nastavne planove i programe. Upisujemo interesantna zanimanja i nastojimo da naši učenici ostanu na teritoriji grada Bjeljine. Da im pružimo adekvatne uslove i povežemo za privrednicima i tržištem. Imamo dobru saradnju gdje naši učenici obavljaju praksu, dobijaju određene stipendije i tako daim prva radna mjesta budu baš tu gdje obavljaju nastavu”, kazao je Milenko Maksimović, direktor.

Da stara zanimanja poput stolarstva ipak imaju budućnost, dokazuje ovaj bivši učenik škole koji je naslijedio porodičnu tradiciju stolarstva i danas radi ikone i duboreze kao ovaj sa likom Mihaila Pupina kojeg je poklonio školi.

“Onaj ko želi i ima volju da radi, on će da uspije. Može pokrenuti svoj biznis i napraviti svoj brend. Oni koji su lijeni, neće ni uspjeti niti imati zarade od toga”, kazao je Dimitrije Perić, bivši učenik.

Slično razmišlja i Anđela koja nakon mature, planira se zaposliti se u struci gdje već ima ponude.

“Neće niko da se bavi ovim. Svi bi nešto drugo. Misle da je teško ali uopšte nije. Treba se samo potruditi”, Anđela Milanović, učenica.

Savremeni nastavni proces iz moderna tehnološka dostignuća koji će proizvesti kadar orjentisan ka tržištu rada, ostaje i dalje misija ove škole.

U naredne dvije godine na ovom prostoru ovdje na 1.700 kvadratnih metara, trebale bi biti izgrađene nove, moderne radionice, koje će omogućiti lakše školovanje učenicima postojećih zanimanja ali i otvortii mogućnosti za neka nova. Projekat će koštati oko 1,5 miliona maraka, a milion će obezbjediti Grad Bijeljina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad