Kako stranci komentarišu zastavu, grb i himnu BiH (VIDEO)

N1

Za akademskog slikara Safeta Zeca dijaspora je jedan od najvećih i najpozitivnijih simbola BiH. No, što se dešava s onim zvaničnim - grbom, zastavom i himnom? Je li dovoljno iskorišten i prepoznatljiv. Prilog Aleksandre Tolj.

Za jedne jedna i jedina, drugima jednako važna, trećima tek nametnuti komad štofa. Zastava i danas, 21. godinu od nastanka razlog je političkih nesuglasica. No mora li biti tako?

“Bosnu i Hercegovinu ne simbolizira samo jedna zastava, BiH nema samo jedan simbol, BiH ima puno više identiteta, ali naravno zna se kad se šta upotrebljava. Zna se kada se treba koristiti državna zastava, a kada druge zastave kao znak vlastitog identiteta”, kaže istoričar Husnija Kamberović.

Plava boja Evropske unije, zvjezdice u ime Evrope i trogao- svaki ugao za jedan od bh naroda-Srbe, Bošnjake i Hrvate. Među prvima je simbol je počeo koristiti grafički dizajner Miro Raguž.

“Nije se primio moram vam reći. Ja ga stavljam, i sve češće ga koriste. Imamo prigodu da savršeni vizualni kod, koji je jednostavni trokut, koji jeste BiH, koja jeste u obliku trokuta, koja ima sve na troje podjeljeno, da ga iskoristimo za dobro”, kazao je ranije Miro Raguž, grafički dizajner.

Zastava i grb BiH nastali su 1998. godine, i među najmlađim su simbolima u Evropi.

Pitali smo strance u Sarajevu, ne znamo da li su im pomogle ove zastave u Ferhadiji, no većina je znala opisati zastavu Bosne i Hercegovine.

“Plava je. Tu je žuti trougao, i zvjezde, ali ne znam koliko njih”.

“Koje je boje, zaboravio sam? Plave? Žuta, i zvijezde”.

“Plava, žuta, bijela”.

Da li ste znali kako izgleda prije dolaska u Bosnu?

“Učio sam, o istoriji, ljudima, kulturi”.

Ipak najjači simbol BiH u svijetu, za akademskog slikara Safeta Zeca koji je živio na više evropskih adresa su ljudi BiH. To je prvo po čemu se zemlja prepoznaje.

“Bivajući u tim zemljama pokazali su svoju genetsku, svoju sposobnost, kvalitete ljudske, poštenje. Ta djeca su su uvijek bla najibolji đaci u školama širom Evrope”, naveo je Safet Zec, akademski slikar.

Još jedan od simbola himna BiH. Nekima nedovršena, jer nema tekst, drugima taman – bez riječi. Poslednjih godina nije bila motiv političkih sporenja, ali jeste umjetničkog stvaralaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad