Dodik: Za bilo kakvu saradnju sa NATO, potrebne odluke Predsjedništva BiH

Vijesti 25. nov 201921:31 > 21:37
REUTERS/Dado Ruvic

Program reformi Bosne i Hercegovine, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH je uslovan, i tek kada bude formiran Savjet ministara sa strukturom koja je pobjedila na izborima, imaće snagu da bude dostavljen kao program moguće saradnje s NATO, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u emisiji Aktuelno na RTRS-u.

Kazao je da se dokumentom ne prejudicira članstvo i da svaka priča o bilo kakvoj saradnji mora da prođe proceduru odlučivanja u Predsjedništvu BiH.

Ističe i da su jake članice NATO dale garanciju da neće biti zahtjeva o članstvu, zbog čega je i odlučeno da se dokument podrži.

“To nije Nacionalni akcioni plan, nema ni naziv toga i ono što smo mogli da pridobijemo u razgovorima s predstavnicima različitih zemaljama, a važnim članicama NATO, jeste činjenica da su oni rekli da to neće poslužiti za aktiviranje bilo čega. To je nešto što je nama dalo osnovu da kažemo – OK, idemo u to”, rekao je Dodik i dodao da “vjeruje u ozbiljnost velikih zemalja”.

Poručio je narodu u RS da nema potrebe za bilo kakvom sekiracijom.

“Ja nisam čovjek koji je spreman da žrtvuje minimalne interese Republike Srpske. Nisam spreman da za bilo kakvu vlast degradiram odluke Narodne skupštine RS. Kada se formira Savjet ministara i kada stupi na snagu ono što je dogovoreno, ja ću biti taj koji će inicirati sjednicu Narodne skupštine RS i dostaviti i javnosti taj dokument u kojem će moći da procijene”, istakao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Poručio je da je ključna rečenica u samom početku tog dokumenta glasi – Taj dokument ne prejudicira članstvo i da su za bilo kakvu odluku o saradnji sa NATO potrebne nove odluke Predsjedništva.

Sličan dokument, kaže, potpisale su pet zemalja članica EU i pet koje nisu članice. Ponovio je da je BiH do sada sarađivala s alijanskom kroz Partnerstvo za mir, i kroz dvogodišnji aranžman IPAP koji ističe krajem godine. Kritike opozicije kaže nisu osnovane, SDS i PDP do sada su ignorisali sve odluke NSRS, a sada traže da poslanici raspravljaju o Programu reformi.

“Ja im želim zahvaliti i čestitati što su prihvatili takvu politiku. Kamo sreće da su to prije godinu dana prihvatili pa odbili akcioni plan, neko su spekulisali. Svako bira kako se boriti u politici i to sve ima smisla sve dok ne ugrozite osnovne narodne i nacionalne interese i samu Republiku Srpsku, a s njihove strane je bilo masovnih ugrožavanja RS”, naveo je Dodik.

Očekivanja od formiranja Savjeta ministara BiH su prije svega, kaže Dodik da se odblokiraju sredstva koja pripadaju RS i nastave započeti projekti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad