Hadžikadić za N1: Tegeltija će nastaviti politiku podjela

Vijesti 26. nov 201910:17 > 10:18
N1

Za danas je zakazana sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Članovi Komsije razmatrat će imenovanje Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg VM BiH. U vezi sa ovom temom razgovarali smo sa potpredsjedavajućim Komisije Predragom Kožulom gost i predsjednikom Platforme za progres, Mirsadom Hadžikadićem.

Članovi Komisije sastat će se danas. Na koji način će biti razmatrano imenovanje Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg?

Kožul: Tegeltija će danas iznijeti neke crtice iz svog viđenja rada Vijeća ministara. Kao Komisija bit ćemo
upoznati prvi u Parlamentu i sa Tegeltijom i njegovim radom. Onda će Komisija prema Zastupničkom domu
Parlamentarne skupštine uputi prijedlog o imenovanju ili neimenovanju. Očekujem da će danas biti pozitivan
stav. Onda bi na sjednici Zastupničkog doma, koja će biti u idućih sedam dana, trebalo doći do potvrđivanja
mandatara.

Gospodine Hadžikadić, kakav je vaš komentar?

Hadžikadić: Mislim da je nakon godinu dana mnogo neodgovorno da država i narod čeka da se nešto desi, a
posebno ako znamo da smo procese za članstvo u NATO otpočeli 2008/2009. godine. Mislim da će biti teško
povratiti povjerenje ljudi i nadam se da će se građani sjetiti da je trebalo godinu dana da se uspostavi vlast. Sada ćemo krenuti na bolje, mnogo toga smo izgubili, ali mi je drago da ćemo početi sa procedurama.

Gospodine Kožul, šta kažete o ideji vanrednih izbora?

Kožul: To za mene nije u prvom planu. Za mene je najbitniji izbor i potvrđivanje Vijeća ministara kako bi se
pokrenuli procesi.

Šta bi trebao biti prioritet u radu budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine?

Kožul: Prioriteti su već definisani Reformskom agendom, imat će tu niz prioriteta i kratkoročnih i dugoročnih. Ovo Vijeće ministara imat će podršku oba doma Parlamentarne skupštine, kao i entitetskih vlada. Dakle daleko “prohodnije” će biti sve odluke koje uputi Vijeće ministara BiH.

Gospodin Tegeltija je prije nekoliko dan izjavio kako je “prioritet ubrzan privredni razvoj čije će rezultate građani osjetiti na svom standardu i to može da riješi veliki deo problema u BiH”. Koliko je realno očekivati ovaj napredak?

Hadžikadić: Malo mi smeta što je u Bosni i Hercegovini sve ono što je dugoročno, strateški u drugom planu. Moramo vratiti povjerenje ljudi, mi smo izgubili moralnu strukturu društva. Imamo veći problem korupcije danas nego ekonomije jer korupcija ne dozvoljava da ekonomija ide dalje. Ekonomija jeste put ka boljitku.

Vijeće ministara BiH i Vlada RS prolazili su kroz razne faze (ne)saradnje. Šta možemo očekivati u narednom periodu, šta bi Tegeltija mogao promijeniti?

Hadžikadić: Iskreno rečeno problem koji imamo da smo ovisni o odnosima tri nacionale stranke da urede sve da bi ostale na vlasti. Mislim da će Tegeltija nastaviti politiku podjela. Mislim da će on nastaviti sve ono što je bilo do sada i ne vidim razloga za nove strateške promjene u Bosni i Hercegovini sve dok je ova struktura na vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad