Kerimi: Vlada u Skoplju poduzima mjere za eventualni zemljotres u državi

Vijesti 26. nov 201911:48 > 11:50
Reuters/Marko Djurica

Zemljotres se osjetio i kod nas u Sjevernoj Makedoniji jer smo blizu epicentra u Draču. Stanovništvo jeste u panici, ali za sada nemamo zvanične podatke o štetama ili povrijeđenim osobama, kazao je za N1 makedonski novinar Adrian Kerimi.

Kerimi je na početku razgovora kazao da želi izraziti saučešće porodicama žrtava zemljotresa u Albaniji. Dodao je kako je u stalnom kontaktu s institucijama kako bi dobio zvanične podatke o eventualnim žrtvama i šteti.

“Neki od naših lidera su već na putu prema Albaniji i naša vlada će imati sjednicu. Na sjednici će biti razgovora kako da se institucije organizuju kako bi na bilo koji način pomogli Albaniji. Dakle vlada će na današnjoj sjednici odlučiti kako konkretno pomoći Albaniji”, istakao je makedonski novinar.

“S obzirom na ono što se desilo 1963. godine, kada je Skoplje pogodio razoran zemljotres, naravno da su među stanovnicima prisutni strah i panika, posebno među onim starijim građanima. Razgovarali smo sa njima i mi zaista možemo osjetiti bol građana Albanije. Kako mi novinari nezvanično saznajemo, vlada Sjeverne Makedonije će poduzeti neke zaštitne mjere vezano za eventualni zemljotres u državi. Postoji nacrt mjera kojeg vlada priprema za građane, a koji uključuje neke prijedloge kako se ponašati u slučaju zemljotresa“, kazao je za N1 Adrian Kerimi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad