Tegeltiji postavljeno preko 30 pitanja, pročitajte neke od njegovih odgovora

Vijesti 26. nov 201912:44 > 12:53
N1

Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine postavili su preko 30 pitanja mandataru za sastav Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji na današnjoj sjednici Komisije, a na kojoj se razmatra podobnost i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja SNSD-ovog kandidata.

Među pitanjima našlo se i ono o migrantskoj krizi.

“Nisam stručnjak za migrantsku krizu. U ovom trenutku ne vidim rješenje, ali ja ne pripadam sigurnosnim strukturama, tek trebam dobiti informacije. Ali mislim da teret treba skinuti sa USK”, kazao je Tegeltija.

Kako javlja reporterka N1 Tina Jelin – Dizdar, Tegeltija je na pitanje o dokumentu Program reformi koji je nedavno usvojilo Predsjendištvo BIH, kazao da dokument još nije vidio i da će provoditi ono što se dogovore sve strane. Sjednica Komisije je, javlja naša reporterka, otvorena za javnost.

“Nije mi jasno da niste upoznati sa dokumentom ‘Program reformi’, a preuzimate ovu dužnost. Šta ako se u dokumentu navodi da BiH nastavlja s NATO putom”, pitao je član Komisije Peđa Kojović iz Naše stranke.

Tegeltija mu je odgovorio da će Vijeće ministara BiH raditi ono što je definisano Ustavom i Zakonom.

“Ja ne mogu narediti Predsjedništvu šta da radi”, naveo je Tegeltija.

Predsjedništvo BiH je na sjednici 19. novembra donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Kako je propisano u njenim nadležnostima, Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmatra informacije koje su, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, dužni dostaviti kandidati imenovani na dužnost predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH.

Ta komisija, po potrebi, postavlja pitanja imenovanim kandidatima u vezi s dostavljenim informacijama i u pogledu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje su imenovani.

Na osnovu dostavljenih informacija i, kada je potrebno, nakon obavljenih razgovora s kandidatima, Komisija odlučuje o tome da li preporučuje Domu potvrdu izbora kandidata.

Preporuka Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije obavezujuća za Dom.