Generalpukovnik Mašović sutra u Monsu na sastanku sa generalom Woltersom

Vijesti 26. nov 201915:49 > 15:53
N1

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sastat će se sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) gerneralom Tod D. Woltersom, sutra, 27. novembra 2019. godine, u Monsu (SHAPE) - Belgija, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Između ostalog, general Mašović će sa visokopozicioniranim vojnim dužnosnikom NATO-a, generalom Woltersom, razgovarati o trenutnim težišnim aktivnostima Oružanih snaga BiH, s posebnim osvrtom na rezultate učešća u mirovnim misijama i operacijama podrške miru, te na rezultate o provođenju obuke i vježbi u zemlji i inostranstvu, kao i planovima aktivnosti u narednom periodu.

General Wolters je na dužnosti vrhovnog komandanta Komande Savezničkih snaga za Evropu od 3. maja ove godine i jedan je od dva strateška komandanta u okviru NATO saveza, gdje komanduje Savezničkom komandom za operacije (ACO) koja je odgovorna za planiranje i izvršavanje svih vojnih operacija Alijanse.

Pored načelnika ZŠ OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića, u delegaciji Oružanih snaga BiH koja će prisustvovati sastanku u Monsu, su i šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i ujedno vojni predstavnik BiH za EU brigadir Jasmin Čajić i oficir za vezu sa NATO SHAPE pukovnik Hazim Hodžić.

Takođe, delegacija Oružanih snaga BiH, u okviru boravka u Belgiji, danas – 26. novembra 2019. godine, prisustvovat će obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH i svečanom prijemu u sjedištu NATO-a u Briselu, koji će se održati u organizaciji Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u.

Prijemu će prisustvovati zvaničnici NATO-a, ambasadori i vojni predstavnici zemalja članica i partnerskih delegacija pri NATO-u, kao i drugi zvaničnici međunarodnog vojnog osoblja pri NATO i EU, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad