Još se pamti banjalučki zemljotres od prije pola vijeka

Vijesti 26. nov 201916:58 > 19:01
N1

S posebnom pažnjom, ali i strepnjom Banjalučani dočekuju vijesti o potresima tla širom Balkana. Svako, pa i najmanje podrhtavanje tla probudi sjećanja stara 50 godina, na zemljotres u kojem je te 1969. godine poginulo 15 osoba. Zbog svega, u gradu na Vrbasu, građani itekako znaju šta im je činiti u slučaju jakog pomjeranja tla.

Još se pamti… od njega se strahuje. Banjalučki zemljotres od prije pola vijeka, najrazorniji u istoriji grada, odnio je 15 života.
U razorenom gradu srušeno je 86.000 stanova, 260 škola, na stotine kulturnih, zdravstvenih i drugih objekata.

Slike strave stariji pamte, mlađi o njima slušaju, gledaju.

Zato s posebnom pažnjom dočekuju vijesti o desetinama potresa koje su u jednom danu pogodili Balkan.

Pitali smo građane Banjaluke da li su osjetili zemljotres danas, i evo šta su nam kazali.

“Ne, ne. Što se tiče starinskih običaja, ispod stola, ispod štoka se sakriti.”
“Ne plašim se, čitala sam danas na internetu najbolje načine za sakrivanje.”
“Nisam, bila sam sa bebom vani. Plašim se, ponekad se svi plašimo.”
“Trebamo da izađemo iz kuća, da sačekamo par minuta dole da se zemlja smiri.”

Pitali smo ih i kako se ponašati u slučaju jakog udara?

“Paničiti što je jače moguće. Ne znam, ali često o tome razmišljam.”

Upravo to ne biste trebali raditi savjetuju u Seizmološkom zavodu. Ovdje prate pomjeranja tla. Iako se ne može predvidjeti, zna se koje su to najaktivnije regije.

Imamo teritoriju Hercegovine i zapadne Hercegovine, dio južno od Sarajeva, sa epicentrom na planini Treskavici, zonu Vlašića, Travnika, kao što smo imali prije koji dan, imamo Banjaluku. Sve su to zone sa visokim seizmološkim rizikom. Moramo znati da živimo sa zemljotresom i da se znamo ponašati u slučaju takvih prirodnih katastrofa. Zemljotres ne ubija, ubijaju zgrade i objekti u kojima živimo. I naravno, strah i panika u tom trenutku”, kazala je Snježana Cvijić-Amulić, seizmolog u RHMZRS.

I danas je seizmološki aktivno tlo ispod Banjaluke, ali ni blizu onog najjačeg potresa koji je ovaj grad pogodio prije 50 godina, kada je na dubini od 20 km bio zemljotres od 8 Merkalija i 6 Rihtera, kada je nastradalo 15 osoba, više od 1100 ih je povrijeđeno.

Seizmolozi ipak, kažu nema mjesta panici, a izdali su i jasna uputstva kako stanovništvo u slučaju zemljotresa treba da se ponaša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad