Treba li BiH specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan?

Vijesti 26. nov 201917:33 > 17:54
N1

Domaći i regionalni mediji pišu da bi specijalni izaslanik Evropske Unije za Zapadni Balkan trebao biti bivši visoki predstavnik u BiH - Miroslav Lajčak. Lajčak je trenutno ministar vanjskih poslova Slovačke. Reagovao je i član Predsjedništva Milorad Dodik rekavši da takav izaslanik ne treba Bosni i Hercegovini. Opozicija je sličnog mišljenja, a analitičari pozdravljaju Lajčakov dolazak na Zapadni Balkan.

Večernje novosti pišu da je slovački šef diplomatije već razgovarao sa budućim visokim predstavnikom EU Josephom Borellom.

Podsjećamo da se Lajčak u septembru u Mostaru sastao sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Zatim u oktobru ove godine u Bratislavi pomenutom dvojcu pridružio se i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je prvi reagovao na potencijalnu funkciju Lajčaka.

“Stranci 24 godine upravljaju BiH i sada su se sjetili da uvedu specijalnog savjetnika ili izaslanika što je nevjerovatno. Ako je Lajčak spreman da dođe ovdje, pošto je bio visoki predstavnik, i da se suoči sa negativnim posljedicama međunarodnog intervencionizma i oslobodi ovaj prostor stega međunarodne uprave i raznih mešetara, podržaću ga”, kazao je Dodik.

Evropska komisija bez konkretnog odgovora, da li bi trenutni ministar vanjskih poslova Slovačke mogao biti imenovan na novu funkciju?

“Koristit ćemo sve dostupne alate da unaprijedimo strategiju, u bliskoj saradnji sa regionom, sa našim zemljama članicama, kao i globalno. Evropska unija ima jaku mrežu delegacija u regionu. I što je najvažnije poboljšanju života za sve građane u regionu”, izjavila je Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije.

Ambasadorica države koja je ušla u Uniju prije 12 godina, poručuje bh. javnosti da je država ta koja mora napraviti ključne korake.

“Bugarska je tokom 2018. godine tokom svog predsjedavanja ponovo vratila u fokus zemlje Zapadnog Balkana. Takvo jedno imenovanje može biti od koristi i pomoći svim zemljama na području Zapadnog Balkana da ispune sve svoje obaveze koje imaju na putu integracija”, kazala je Avgustina Tzvetkova Karabatcheva, ambasadorica Bugarske u BiH.

Opozicioni državni parlamentarci smatraju da ne razumiju šta bi bila uloga eventualnog izaslanika pored delegacije EU u BiH. Nisu optimistični za evropski put. A uslove koje je postavila Unija ovako opisuju.

“To je kao kad djetetu od 6 godina podignete ljestvicu na dva metra i kažete evo sine preskoči dobićeš playstation. I da kažu koji su to razlozi, da li su to razlozi što ima previše muslimana za njihov ukus. Ili ima neki drugi razlog zbog čega stopiraju integraciju BiH”, kazao je Saša Magazinović, šef kluba poslanika SDP-a u PD Parlamenta BiH.

“Gospodin Lajčak je dugo bio ovdje da li je nešto promijenio vidjećemo, da li će promijeniti ako bude imenovan. Treba sačekati takvo imenovanje. Bojim da nikakva imenovanja ne mogu pomoći BiH ako se ovdje ne bude izgradilo neko unutrašnje povjerenje”, dodao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Povjerenje vraća Evropa na Zapadnom Balkanu nakon imenovanja dva izaslanika Sjedinjenih Američkih Država smatraju analitičari. Dodaju da je Lajčak dobar izbor za region.

“EU je do sada previše grešaka napravila u ovom regionu. Tako da mislim da je ovo dobar povratak Evrope u region. Tim prije što je riječ o čovjeku koji veoma dobro poznaje stanje u regionu i što naše jezike govori maltene bez akcenta”, kazao je Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Akcenat Bosne i Hercegovine trebao bi biti na ispunjavanju reformi koje su ključne za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. Koje je kako sada stvari stoje neće dobiti najmanje do polovine naredne godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad