Đonlagić: Odluka je donesena, dokument će biti poslan

Vijesti 26. nov 201917:47 > 17:59
N1

Punopravno članstvo BiH u NATO je naredni korak, ovo sada je posljednja faza za prijem u NATO. Prijem više nije do BiH, NATO mora poslati poziv za članstvo, kazao je za N1 Dženan Đonlagić iz DF-a.

“DF je imala vrlo konzistentan stav da NATO put ne smije biti blokirano. Nakon što je Predsjedništvo donijelo Program Reformi što zadovoljava obaveze iz MAP-a, dakle BiH je u programu MAP-a i ovaj Program reformi je sada dio ispunjavanja”, kazao je Đonlagić.

Na pitanje da li je to ustvari ANP, kazao je:

“Da, to je ANP prema sadržaju. ANP je engleska krilatica, a Program Reformi je samo na našem jeziku. Punopravno članstvo BiH u NATO je naredni korak, ovo sada je posljednja faza za prijem u NATO. Prijem više nije do BiH, NATO mora poslati poziv za članstvo. Ovo je ispunjavanje obaveza iz MAP-a, koje je BiH dobila ponovnim aktiviranjem. Ovaj program će biti poslan na adresu sjedišta NATO-a u Briselu. To je domaća pravna obaveza i međunarodna pravna obaveza jer se BiH obavezala da će ispunjavati obaveze iz MAP-a i kada je to doneseno na Predsjedništvu, tek tada je potvrđen kandidat za Vijeće ministara”, kazao je i dodao:

“To je vremenski okvir, odluka je donesena, dokument će biti poslan. Dogovor je da kada se imenuje VM BiH, predsjedavajući Predsjedništva će poslati dokument u Brisel”.

Đonlagić je istakao u NATO ide država, a ne narodi.

“Kada dođe poziv za članstvo, onda je na institucijama kako će se donijeti odluka. Prvo, odluku o članstvu ne donose narodi, u NATO ide država. Država postaje članica”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad