N1 u Albaniji: Najmanje 20 mrtvih, spasioci i vojska pomažu građanima

Vijesti 26. nov 201919:09 > 19:15
N1

Najmanje 20 osoba poginulo je u snažnom zemljotresu koji je rano jutros pogodio Albaniju, a spasilačke ekipe i dalje su na terenu i pretražuju ruševine, prenosi reporter N1 koji se nalazi na mjestu događaja, Boris Brezo.

“Više od 20 osoba je poginulo. Veliki problemi u telekomunikacijama. Mještani Drača se okupljaju na gradskom stadionu, razapeti su šatori. Veliki broj pripadnika vojske je prisutno i pomažu. Najteža situacija je u Draču”, kazao je reporter N1 Boris Brezo.

Mnogi će na otvorenom provesti noć koja je pred njima. Spasilačke službe su na svakom koraku i pokušavaju doći do zarobljenih u ruševinama, javio je reporter N1.

Ministarstvo odbrane Albanije saopćilo je da je od posljedica zemljotresa u Draču život izgubilo najmanje 20 osoba. Do sada je spašena 41 osoba.

Zemljotres jačine 6,3 stepena pogodio je jutros Albaniju i osjetio se širom Balkana, a praćen je sa više od stotinu blažih podrhtavanja tla.

Od posljedica potresa povrijeđeno je više od 600 osoba.

Albanski premijer Edi Rama saopćio je da su pomoć Albaniji uputile Turska, Italija, Francuska, Grčka, Srbija i Crna Gora.

Vlada Kosova održala je i vanrednu sjednicu i izdvojila pola miliona eura za pomoć Albaniji. Vlasti Sjeverne Makedonije su najavile su da će poslati 100.000 eura pomoći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad