Ministarstvo odbrane SAD: Postoje dokazi da Rusi podržavaju Dodikov pokret

Vijesti 27. nov 201909:42 > 09:51
N1

Srbija je među zemljama Zapadnog Balkana najpopustljivije okruženje kada je riječ o ruskom uticaju, a prije dolaska na vlast Srpske napredne stranke na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem 2012. godine, bilateralne veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile su na znatno nižem nivou — navodi se u izvještaju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država iz maja ove godine, koji na uvid ima i Radio Slobodna Evropa.

U izvještaju su analizirani odnosi Rusije sa Srbijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u izvještaju se navodi da odnose te države sa Rusijom komplikuju etničke i političke tenzije u toj zemlji.

“Postoje dokazi da Rusija podržava separatistički pokret bosanskih Srba na čelu sa Miloradom Dodikom. Ruska podrška separatističkom pokretu motivisana je željom da spriječi ulazak BiH u NATO i Evropsku uniju. Tenzije u Bosni i Hercegovini dodatno podstiču odnosi između državnih institucija i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na jednoj strani, dok je na drugoj strani većinsko srpski entitet Republika Srpska. Vodeće partije bosanskih Srba protive se članstvu u NATO i njihovo pruža Rusiji priliku da destabilizuje BiH”, piše u izvještaju.

Dijelove izvještaja možete pogledati na stranicama Radija Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad