Seizmolog Brlek za N1: Postoji razlog za strah, za paniku ne

Vijesti 27. nov 201910:09 > 10:19
N1

Seizmolog Ivan Brlek za N1 govorio je o učestalim zeljotresima, koliko je to dobro ili loše te daje preporuke šta ukoliko dođe do zemljotresa.

“Postoji razlog za strah, za paniku ne”, istaknuo je Brlek.

“Mala je vjerovatnoća da će se kod nas pojaviti tako jak potres kao što je u Albaniji. Prema našim dosadašnjim iskustvima tlo se smiruje. Postoje te seizmogene zone koje nisu vezane jedne za druge. Mala je vjerovatnoća da će se pojaviti jači zemljotres”, rekao je on.

Naglasio je kako Albanija seizmološki ne utiče na Bosnu i Hercegovinu.

“Gotovo svakodnevno se javljaju zemljotresi, to je s jedne stane i pozitivno jer se oslobađa seizmička energija i smanjuje se vjerovatnoća nakupljanja te energije. Ovo tlo je prilično seizmički aktivno, često se javljaju zemljotresi, čak i razorne jačine”, pojasnio je Brlek,

Preporuke seizmologa u slučaju zemljotresa je ostati miran dok ne prođe prvi potres nakon kog može uslijediti i drugi:

“Prva i osnovna preporuka je da se ostane mirne glave, to je u praksi teško izvesti jer ljude uhvati panika. Kada se radi o jačem zemljotresu skloniti se ispod stola da vam ne padne nešto na glavu, kad prestane zemljotres udaljiti se od objekta. Kada su u pitanju slabiji zemljotresi ne treba pduzimati ništa samo ostati mirne glave.”

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad