Ćudić: Pazarić je dokaz nečega što nismo smjeli priznati

Vijesti 27. nov 201913:17 > 13:23
N1

Sabina Ćudić, predsjednik Kluba poslanika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u parlamentarnu proceduru uputiće Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH zbog toga što, kako je kazala, ne postoji pravna zaštita ovih ljudi.

“Insistirala sam da što prije u vidu svjedoka dam svoju izjavu Tužilaštvu i dostavim materijale kako bi doprinijela što bržoj istrazi i spriječila sakrivanje i uništavanje materijalnih dokaza. Broj svjedoka o zloupotrebi sredstava zlostavljanja štićenika raste, među njima su i roditelji štićenika koji su bilježili povrede, upućivali na njih i tražili odgovore”, kazala je Ćudić govoreći o formiranom predmetu u Tužilaštvu KS u vezi sa situacijom u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Ona je istaknula da su problemi u Zavodu Pazarić sistemski i mnogo dublji od razrješenja rukovodstva Zavoda:

“Problem zloupoterebe i zlostavljanja štićenika nije počeo sa ovom upravom, niti će završiti razrješenjem dužnosti, koji je jedini potez koji je učinila ova Vlada. Dakle, Pazarić je dokaz nečega što nismo spremni priznati, a to je da korupcija u BiH ubija i šteti najranjivijim kategorijama stanovništva.”

Objasnila je razlog za iniciranje Nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača:

“Postalo je evidenentno ko je dostavio materijale i čitav fokus je bio na prijavljivačima zlostavljanja, a ne počiniocima. Iz tog razloga Klub Naše strnake u parlamentarnu proceduru upućuje Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH, jer je evidentno da živimo u pravnom paradoksu u kom krivični zakon nalaže kazne i definiše kao krivično djelo neprijavljivanje ovakvih slučajeva kršenja ljudskih prava, dok zakonodavstvo ne nudi nikakvu zaštitu onima koji to prijavljuju. Danas oni se suočavaju sa političkom odmazdom i stravičnim pritiscima.”

“Najvažnije je da u članu tri Nacrta zakona se predviđa da je zabranjeno spriječavanje uzbunjivanja i član pet da uzbunjivač ima pravo na zaštitu”, dodala je Ćudić.

Istaknula je da su formirani timovi u Tužilaštvu u vezi sa slučajem Zavoda Pazarić, te da svi koji su svjesni ili su svjedočili zlostavljanja u Zavodu su dužni u skladu sa tim, ali i postojećim zakonom prijaviti i sarađivati sa prvosudnim organima.

Još jednom je potvrdila da su fotografije napravljene u proteklih 12 mjeseci, da ih je dobila 24 sata prije nego što ih je objavila, ali nije rekla kako je došla do fotografija.

“I dalje nemamo adekvatan broj njegovatelja, odgovarajuću medicinsku opremu. Zemlja smo koja je proteklih sedam dana provela raspravljajući da li je adekvatna medicinska metoda vezivati djecu krpama za radijatore. Sama činjenica da su uposlenici rekli da ne znaju sada šta će sa štićenicima i da nemaju adekvatnu opremu govori za sebe”, istaknula je ona.

Na kraju kazala je i kako postoji niz dokaza koji javnosti nisu izloženi kako bi štićenici Zavoda bili zaštićeni, ali da je Tužilaštvo upoznato sa dokazima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad